A Holokauszt Emlékközpont tisztelettel meghívja Önt a 60 év TÁVLATÁBÓL -1945/2005 című utazó metró-kiállításának megnyitójára.

A kiállításon részletek láthatók Art Spiegelman: Maus című képregényéből.

Megnyitja: Bozóki András kulturális miniszter

Helyszín: a Népstadion metrómegálló II. vágánya

Időpont: 2005. március 4-én [péntek] 11 óra Néhány metrókocsiban nem lesznek reklámok. Ha a városban utazók beszállnak a kocsikba és körülnéznek, a megszokott kereskedelmi felületeken nem látnak színes termékeket és hangzatos szlogeneket. Fura képregény figurák néznek vissza rájuk: egerek csillaggal a mellükön, esetleg csíkos rabruhában, macskák rohamsisakkal és gépfegyverrel. Ezek a tablók kiemelt részletek Art Spiegelman: Maus című képregényéből, amely a holokauszt-irodalom fordulópontot jelentő alkotása. A mű egy auschwitzi zsidó túlélő visszaemlékezése, amelyet New Yorkban mond tollba grafikusművész fiának. Egyedi jellegét annak köszönheti, hogy Art Spiegelman nem egyszerűen leírta az apjától hallottakat, hanem képregénybe rajzolta az eseményeket, és vele együtt idős apja traumáit. Ha a metrón utazó beleolvas a kiállítás képeit szegélyező szövegekbe, még abszurdabbá válik minden. Miközben a rajzokon náci macskák irtják a zsidó egereket, az olvasó pár mondat után azonnal érti, hogy itt embereket lát.

60 éve szabadult fel az auschwitzi haláltábor, 60 éve fejeződött be a második világháború. Ezen a szokatlan metrótárlaton együtt emlékezünk: magyar állampolgárként, európaiként, emberként.

Comments are closed.