Forrás: Magyar HírlapBizalmat kapott harmadjára az új palesztin kormány

Új arcok és szakértők vannak többségben Ahmed Korei miniszterei között

Nagy többséggel elfogadta a palesztin parlament Ahmed Korei kormányát. Az új kabinetbe a képviselők követelésére tizenhét új miniszter került be, legfontosabb feladatuk a Palesztin Hatóság megreformálása lesz.

A 82 tagú palesztin parlament 54 tagja szavazott igennel Ahmed Korei új kormányára, tízen ellene, négyen pedig tartózkodtak. Ez nagy többség ahhoz képest, hogy egy nappal korábban már arról érkeztek hírek, hogy Mahmud Abbasz elnök esetleg leváltja Koreit, régi riválisát, és új emberre bízza a kabinet megalakítását.

Igaz, a bizalom megszerzéséhez kellett az is, hogy Korei – a képviselők követelésére – nagymértékben átalakította a kormányt. Eredeti listáján a képviselők véleménye szerint túl sok “régi arc” szerepelt, aki összekapcsolódott a korrupcióval és hozzá nem értéssel vádolt vezetőséggel. A megfelelő kabinet s egyben a parlamenti többség megszerzése érdekében ezen a héten háromszor is elhalasztották a szavazást a miniszterekről.

A végeredmény nemzetközi hírügynökségek jelentése szerint egy olyan kormány, amelynek döntő többsége – 17 miniszter a 24-ből – “újonc” és szakértő, aki nem játszott vezető szerepet a néhai Jasszer Arafat idején. A Reuters értékelése szerint ez újabb jele annak, hogy a palesztinok valóban elkötelezettek abban, hogy békét kössenek Izraellel.

Az új kormánynak gyakorlatilag minden tagja szakterületének a szakértője – emlékeztetett az AP, kiemelve, hogy a miniszterek közül tíz doktori fokozattal rendelkezik, és orvosok, jogászok, mérnökök is vannak a kormányban. A kabinetben több lényeges változás is történt. Az egyik legfontosabb posztra, a belügyi tárca élére Nasszer Juszef tábornok került, akinek a biztonsági erők ránca szedése lesz a feladata. Juszef bizalmi embere Abbasznak, aki annak idején meglehetősen rossz viszonyban volt Arafattal. Bekerült a kabinetbe Mohammed Dahlan, a Gázai övezet “erős embere”, szintén Abbasz lojális híve, a mostani elnök még első palesztin kormányfőként hetekig huzakodott miatta Arafattal, s emiatt majdnem kútba esett a kormányalakítás. Dahlan a civil ügyek minisztere lett. Új arc Naszir Al-Kidva is – Arafat unokaöccse -, a palesztinok korábbi állandó ENSZ-képviselője a külügyi tárcát veszi át Nabil Saattól.

Maradtak persze régiek is, köztük éppen Saat, aki miniszterelnök-helyettes és tájékoztatási miniszter lett. Megtartotta a pénzügyi tárcát Szalem Fajjad, az amerikaiak egyik “kedvence” is, akinek már Arafat életében sikerült átláthatóbbá tennie a palesztin pénzügyek intézését. Kikerült viszont a kormányból egy régi harcos, Szaeb Erekat, aki hosszú ideig a palesztinok főtárgyalója volt, s aki szerepelt Korei eredeti listáján.

Folytatás a nyomtatott verzióban.

MH-összeállítás

©

Comments are closed.