Forrás: Híradó Panoráma

Bírálta a franciákat Saron

2005. február 24. 21:36Az izraeli miniszterelnök szerint Franciaország túlzottan arabbarát

Saron múlt év júliusában felszólította a Franciaországban élő zsidókat, hogy haladéktalanul hagyják el az országot, mivel a zsidóellenes atrocitások mind gyakoribbá váltak. Franciaországban becslések szerint mintegy 600 ezer zsidó él.

Túlzottan arabbarát politikával vádolta Franciaországot Ariel Saron izraeli miniszterelnök. A kormányfő azt hangoztatta, hogy a közel-keleti konfliktusban Franciaország inkább az arab országok oldalán áll. Saron ezzel magyarázta azt, hogy megromlottak a kapcsolatok Tel Avív és Párizs között.

Saron felettébb különösnek nevezte, hogy Franciaország továbbra sem hajlandó a Hezbollah libanoni szervezetet terrorszervezetnek minősíteni, noha a Hezbollah szerinte a világ legveszélyesebb terrorszervezeteinek egyike.

Az izraeli kormányfő közvetve utalt arra, hogy a közelmúltban is kudarccal végződött egy ezt célzó izraeli diplomáciai kísérlet. Szilvan Salom külügyminiszter ugyanis Párizsban hasztalan próbálta Chirac elnököt rábírni arra, hogy a síita milíciát terrorszervezetnek nyilvánítsa. A francia államfő csupán odáig ment el, hogy a dolgot “alaposan és minden oldalról” meg kell vizsgálni.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.