Forrás: Magyar Rádió

Új vezérkari főnök Izraelben

2005. február 23., szerda 11:35

Izraelben a honvédelmi miniszter kijelölte az új vezérkari főnököt.

Izraelben Shaul Mofáz honvédelmi miniszter kijelölte az új vezérkari főnököt – jelentették a honvédelmi minisztérium illetékesei. Az új katonai vezető Dan Haluc lesz, aki eddig a vezérkari főnök helyettese, előtte pedig a légierő parancsnoka volt. Várhatóan közvetlenül az elszakadási terv megvalósítása előtt lép hivatalába, miután még elődje készítette elő a kivonulás hadműveleteit.

Az új vezérkari főnököt már hivatalba lépése előtt kritizálták az izraeli baloldalon, ugyanis amikor egy-két évvel ezelőtti célzott likvidálás során 14 palesztin civil is életét vesztette, azt nyilatkozta a sajtó képviselőinek, hogy nyugodtan alszik a történtek ellenére. Dan Haluc, a nyáron hivatalba lépő új vezérkari főnök jó barátságban van Ariel Saron miniszterelnökkel és fiával.

A kinevezés előzménye Shaul Mofáz honvédelmi miniszter hatalmas vihart kavaró döntése, hogy nem hosszabbította meg a jelenlegi vezérkari főnök megbízatását a szokásos módon háromról négy évre, és így éppen a nyár elején, a gázai kivonulás előtt lesz személycsere az izraeli hadsereg élén.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.