Levélturmix

sofar, 2005. február 23. 00:15  JNA24 médiafigyelő, NOL Add comments

Forrás: NOL

Levélturmix

Olvasói levél, 2005. február 23. 00:00

Varga Gyula a Jéghegy és szökőár címmel (február 7.) megjelent olvasói levelében magabiztosan kijelenti, hogy leszakadó jéghegyekből nem származhat szökőár.

Szerinte még a fél dunántúlnyi jéghegyek is oly csendesen és simán válnak le a sarki jégpajzsokról, hogy közben a tenger meg sem rezdül. Véleménye szerint ez így lesz akkor is, ha a felmelegedés miatt majd még nagyobb jégtömbök törnek le. Sajnos azonban a tenger felszíne nem rezdült meg megfigyelhető mértékben a legutóbbi ázsiai cunamit kiváltó földrengésnél, sőt a régebbi, tengerfenéki földcsuszamlásokból, hegyomlásokból vagy vulkánkitörésekből származó lökéshullámoknál sem. Az 1998. július 17-i pápua új-guinea-i cunamit például csupán kisebb földrengés előzte meg, a mozgás hatására azonban megcsúszott néhány köbkilométernyi tenger alatti üledék, s ez gyilkos lökéshullámot indított el. A cunami a maga pár deciméteres magasságával a nyílt vízen úgy halad tova, hogy nem csupán műholdról, de még nagyobb hajókról sem észlelhető. Ezért nem elegendő a megfigyelésükhöz pusztán műholdas hálózat, hanem speciális lökéshullámjelző bójákra van szükség. Amikor egy levált, úszó óriásjéghegy a maga több tucat köbkilométerével szárazföldnek ütközik vagy elakad – mint a napokban is értesülhettünk róla -, az akár nagyon hirtelen is történhet, amivel beláthatatlan méretű földcsuszamlást idézhet elő, és igen erős lökést adhat az óceánvíznek. Varga úr álláspontja azokéra az oceanográfusokéra emlékeztet, akik tagadták egy indiai-óceáni óriás cunami kialakulásának lehetőségét – egészen december 26-ig. (ZÁGONI MIKLÓS, Budapest)

Uj Péter a Népszabadság február 16-i számában a magyarországi Soros Alapítvány által készíttetett, mozikban forgalmazott egyperces spot-filmekről azt írja, hogy “A kisfilmek után alighanem a legliberálisabb mozinézők is komolyan elgondolkodnak egy jóízű zsidózáson-buzizáson-négerezésen.” Az alapítvány által felkért játék- és reklámfilmrendezők egy jobb, felvilágosultabb és szabadabb társadalomról beszélnek filmjeikben. Ezek a filmek nem tetszettek Uj Péternek, aki anélkül, hogy egyetlen érvet is leírt volna, dühbe gurul, és nem veszi észre, hogy indulatai hova viszik. A filmek, meglehet, hogy nem sikerültek olyan jól, hogy tetsszenek Uj Péternek, de tapasztalataink szerint ő az egyetlen, akiből gyűlöletet váltottak ki. (SOROS ALAPÍTVÁNY, Budapest)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.