Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 24. csütörtök

Kölcsönös bizalmatlanság az orosz-amerikai csúcs előtt

Putyin kikéri magának Bush demokráciakritikáját

Feszült hangulatú lehet George W. Bush és Vlagyimir Putyin idei első csúcstalálkozója, amelyet ma semleges terepen, Szlovákia fővárosában tartanak. Washington és Moszkva kapcsolatai régóta nem voltak hasonló mélyponton. Bush elnök már előre jelezte, a demokratikus alapelvek fokozottabb tiszteletben tartására szólítja fel orosz kollégáját. Putyin pedig közölte, ellenezné, ha a demokráciakritikát országa manipulálására használnák fel.

George W. Bush a pozsonyi Sme című lapnak adott interjújában közölte, nem emlékszik, hogy Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő vagy ő vetette fel, hogy Pozsony lehetne a következő amerikai-orosz csúcs helyszíne, amelyet egyébként az orosz elnök is megfelelőnek talált a találkozásra. Putyinnak csak annyi kikötése volt, hogy valahol Európában jöjjenek össze. Washington mindenképpen gesztust kívánt gyakorolni a tavaly NATO- és EU-taggá vált Szlovákia felé, különösképpen, hogy a Dzurinda-kormány elkötelezetten támogatta Irak-politikáját, s száz katonát küldött az iraki koalíciós erők kötelékébe. Amerikai elnök egyébként első alkalommal látogat az 1993-ban függetlenné vált Szlovákiába. Pozsonyban alighanem drukkolnak, hogy Bush elnök jól memorizálja az ország nevét, egy korábbi amerikai-orosz csúcson, Ljubjanában ugyanis összekeverte Szlovákiát Szlovéniával.

George és Vlagyimir régi személyes ismerősök, természetesen a keresztnevükön szólítják egymást. Az amerikai elnök vendégül látta a Putyin-házaspárt a ‘ranch’-en, a texasi Crawfordban, ahogy Bushék is jártak már az orosz elnök vidéki dácsájában. Bush elnök az első alkalommal Putyin szemébe nézett és úgy vélte, ezzel az emberrel tudnak majd üzletet kötni. Washington számára nagy jelentőségű volt, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után az orosz elnök az elsők között ajánlotta fel támogatását a terrorizmus elleni harcban. Az iraki háború kapcsán ugyanakkor Vlagyimir Putyin Bush európai bírálóival, Chirac francia elnökkel és Schröder kancellárral helyezkedett közös platformra. ‘Nincs szükségünk új kezdetre, ismerjük egymást, s ez lehetővé teszi, hogy őszintén megmondjam a véleményem’ – nyilatkozta a mostani csúcs előtt Bush.

Már Condoleezza Rice, a kiváló orosz szakértőnek tartott új amerikai külügyminiszter európai körútján is feltűnést keltett, hogy a Bush-kormányzat a korábbiaknál kritikusabb hangvétellel elemzi az oroszországi helyzet történéseit. Kongresszusi meghallgatásán Rice a zsarnokság oszlopai között első alkalommal Oroszország szövetségesét, Fehéroroszországot is felsorolta, s ezt is Moszkvának szóló üzenetkén értelmezték. Az amerikai elnök hétfőn, brüsszeli programadó beszédében külön is kitért az orosz kapcsolatokra, hangsúlyozva, hogy ‘Oroszország jövőjét az európai családban, a transzatlanti közösség részeként’ képzeli el Washington. Bush hozzátette ugyanakkor, hogy azt várja a moszkvai kormányzattól, hogy újítsa meg elkötelezettségét a demokrácia és a törvényesség elvei mellett. ‘Emlékeztetnünk kell Oroszországot, hogy szövetségünk a szabad sajtó, az életképes ellenzék, a hatalommegosztás és a törvényesség alapjaira épül.’ Washingtonban nem titkolják, hogy a Bush-kormányzatot aggasztja a Kreml egyre nyilvánvalóbb törekvése a hatalom koncentrációjára. Bírálták, hogy Moszkva a regionális kormányzók közvetlen megválasztásának megszüntetése mellett döntött, a nemzetközi üzleti körök bizalmát megingatják a Yukos olajóriás körüli kétes ügyek. A két nagyhatalom kölcsönösen bírálta egymást az ukrán elnökválasztásba való beavatkozás miatt.

Minden feszültség ellenére Bush és Putyin is ‘baráti találkozóra’ készül Pozsonyban, s a várakozások szerint igyekeznek majd az együttműködés lehetséges területeire koncentrálni nyilvános megnyilatkozásaikban. Washington és Moszkva várhatóan a jövőben is együttműködik a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozása, Irán és Észak-Korea nukleáris programjának felszámolása terén, s a közel-keleti kvartett részeként valószínűleg a jövőben is részt vállalnak az izraeli-palesztin béketeremtésből. A Bush-kormányzat számára fontos az orosz támogatás a terrorizmus elleni harcban. Washington szorgalmazza az orosz atomlétesítmények fokozott ellenőrzését. Putyin elnök számára ugyanakkor nagy jelentőségű, hogy Bush elnök támogatásáról biztosította az orosz WTO-tagságot. Értesülések szerint a pozsonyi csúcson orosz kezdeményezésre kerül sor egy konkrét megállapodás aláírására: a vállról indítható légvédelmi rakéták ellenőrzéséről szóló egyezményt a két külügyminiszter látja el kézjegyével.

CopyRight Népszava

Comments are closed.