Forrás: Magyar HírlapInog Korei kormányfői széke

Menesztheti Mahmud Abbasz palesztin elnök Ahmed Korei kormányfőt

Menesztheti Mahmud Abbasz palesztin elnök Ahmed Korei kormányfőt, aki állítólag nem hajlandó a parlament elé terjeszteni az új kormány névsorát. Egyelőre azonban csak annyi biztos, mára halasztották a szavazást az új miniszterekről.

Korei egyelőre nem szándékozik a parlament elé terjeszteni új kormánya névsorát – értesült a palesztin ügyekben általában jól értesült Haarec. Koreinek komoly nehézségei támadtak a miniszterek kinevezésével: a parlamenti képviselők ízlése szerint túlságosan ragaszkodott a „régi gárdához”, akiknek neve összekapcsolódott a néhai Jasszer Arafat vezette, korrupcióval és hozzá nem értéssel vádolt Palesztin Hatósággal. A képviselők pedig – méghozzá elsősorban az egykor Arafat vezette Fatah, a legnagyobb palesztin mozgalom tagjai – ragaszkodnak a Palesztin Hatóság reformjához, amelyet egyébként az Egyesült Államok, Izrael, valamint a palesztinokat támogató donorországok is követelnek. Ezt ráadásul megígérte Abbasz elnök is megválasztása után.

A parlament hétfőn kényszerítette rá Koreit, vonja vissza a kormánylistát, és válasszon több technokratát, illetve reformgondolkodású politikust. Bár hírügynökségi információk szerint 10 „újoncot” is bevett a huszonnégy tagú kormányba, tegnap sem sikerült biztosítania a szükséges parlamenti többséget. Ezért ezen a héten már harmadszor halasztották el a parlamenti szavazást.

Bár a kormánylista nem ismert, palesztin lapinformációk szerint a belügyminiszteri posztra Nasszer Juszef az esélyes – ő Abbasz elnök bizalmas munkatársa, egykori tábornok, aki Arafat régi barátját, Hakam Bilavit váltja majd. A külügyminiszter Arafat unokaöccse, a palesztinok eddigi ENSZ-képviselője, Naszszer Al-Kidva lesz, míg a tárca eddigi vezetője, Nabil Saat miniszterelnök-helyettesi posztot kap. A szociális tárca élére Dalal Szalamát szánják, aki a hírhedt terrorista, Abu Dzsihád özvegye. A változtatásokat azonban a képviselők kevésnek tartják. A Fatah fegyveres szárnya, az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai pedig Korei kormányfőségét sem fogadják el, és sürgetik Abbaszt, hogy menessze őt.

Erre egyébként minden esély meg is van. Elemzők és a palesztin sajtó is egyetért abban, hogy Abbasz és Korei között hatalmi harc dúl. A két politikus régi rivális, s bár Arafat halála után egy ideig együttműködtek, az utóbbi hetekben a kapcsolatuk ismét kihűlt. Ennek pedig az lehet a következménye, hogy az elnök új kormányfőt keres. Lapértesülések szerint már ma reggel bejelentheti, hogy az új kormányt új kormányfő állítja majd össze.

A posztra esélyesek között emlegetik Szalem Fajad pénzügyminisztert, az Egyesült Államok egyik „kedvencét”, aki már eddig is sokat tett a Palesztin Hatóság pénzügyeinek átláthatóvá tétele érdekében, valamint a parlament elnökét, Rauhi Fattuhot.

MH-összeállítás

©

Comments are closed.