Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 23. szerda

‘Technokrata’ palesztin kormány

Kétnapos késéssel, ma reggel szavaz a palesztin Nemzeti Tanács (a parlament) az új kormány összetételéről – amely azonban nagyon távol áll majd az eredeti elképzelésektől. A Mahmud Abbasz (Abu Mazen) vezette Fatah mozgalom központi bizottságának ülésén – e mozgalom élén haláláig Jasszer Arafat állt – a küldöttek ugyanis éles bírálat tárgyává tették a kijelölt miniszterelnök, Ahmed Korei (Abu Alla) javaslatait. Főleg azt kifogásolták, hogy az új kormányban kevés az új arc, kevés a szakértelem és nincs biztosíték arra, hogy eredményesen fog küzdeni a korrupció ellen. Valóban, a 23 javasolt miniszter közül tizenöten már az előző kormányban is szolgáltak.

A központi bizottság tagjai közül természetesen sokan arra gondoltak, hogy Korei az előző kormány tagjai helyett őket nevezhetné ki miniszterré. A miniszterelnök ezt a szándékot (vagy tervet) azzal védte ki, amit sakknyelven ‘királyszárnyi sáncolásnak’ neveznénk: a bástyát, amely a királyt, tehát magát Koreit védi, az a meglepő kijelentése képezi, mely szerint ‘kétszáz százalékra’ teljesíti a központi bizottság tagjainak követelését: az új kormányban egyáltalán nem lesznek képviselők és aktív politikusok – egy-két rendhagyó kivételtől eltekintve – hanem csakis szakértők és technokraták. Miután a javaslat a követelések teljesítését, sőt, túlteljesítését jelenti, a szerdai szavazáson az elvárások szerint a kormány összetételének nagy többségű jóváhagyása várható.

Akármilyen szempontból vizsgáljuk is az eseményeket, tény, hogy a jogkörök és a javaslatok ilyenfajta demokratikus összecsapása mindeddig egyedülálló az egész arab világban és a júniusra kiírt parlamenti választások előjátékának tekinthető.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

képalá

Izraeli katona utasít rendre egy palesztin tüntetőt Fotó: Reuters

CopyRight Népszava

Comments are closed.