Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 23. szerda

Megkezdődhet Zentai kiadatási ejárása?

A katonai ügyészség szerint megalapozott a gyanú a feltételezett háborús bűnös ellen

Megalapozottnak találta a háborús bűntett elkövetését a bizonyítékok alapján a katonai ügyészség a ma 86 éves, Ausztráliában élő Zentai Károly ügyében. Az egykori honvédot a náci háborús bűnösöket felkutató Simon Wiesenthal Központ azzal gyanúsítja, hogy 1944-ben részt vett egy zsidó fiú meggyilkolásában. Az ügyészség most elfogatóparancs kiadatását kezdeményezi a bíróságnál. A két ország között érvényes kiadatási egyezmény alapján az igazságügy-miniszter kezdeményezheti a kiadatási eljárást Zentai ügyében, aki korábban tagadta a vádakat.

A bizonyítékok alapján a fővárosi katonai ügyészség megalapozottnak tartja a háborús bűntett vádját a 86 éves -Ausztráliában élő – Zentai Károly ellen, ezért elfogatóparancs kiadását kezdeményezte a férfi ellen a fővárosi bíróságon – nyilatkozta az ügyészség szóvivője az Index hírportálnak. A katonai ügyészség átküldte az iratokat a bíróságnak, ahol várhatóan hamarosan döntenek arról, kiadják-e az elfogatóparancsot a férfi ellen, akit a még élő egykori náci háborús bűnösök felkutatását végző Simon Wiesenthal központ azzal gyanúsít, hogy 1944-ben részt vett egy zsidó fiú meggyilkolásában. Amennyiben a fővárosi bíróság az elfogatóparancs kiadatása mellett dönt, az igazságügy-miniszter kezdeményezheti a kiadatási eljárást, miután Magyarország és Ausztrália között 1995 óta érvényben van a kiadatási egyezmény.

Zentai Károly ellen a Simon Wiesenthal Központ tett feljelentést január közepén, mert azzal gyanúsítják, hogy 1944-ben részt vett egy zsidó fiú megkínzásában és meggyilkolásában. A legfőbb ügyész nemrég az üggyel kapcsolatban közölte: Zentai neve 1948-ban már szerepelt egy népbírósági eljárásban, s akkor a Népbíróság elfogatóparancsot is kibocsátott ellene, mivel a férfi a tett elkövetése idején a Magyar Királyi Honvédség tagja volt. Február elején egyébként a katonai ügyészségen tárgyalt a Simon Wiesenthal Központ igazgatója Efraim Zuroff, aki Zentai Károly ügyében érkezett Magyarországra. Az ausztráliai Perthben élő Zentaira a Magyarországon tavaly júliusban beindított Utolsó Esély művelet keretében bukkantak rá a jeruzsálemi Wiesenthal-központ nácivadászai.

Zentai egyébként a közelmúltban a sajtóban tagadta a terhére rótt bűnöket.

Népszava-információ

CopyRight Népszava

Comments are closed.