Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 23. szerda

Kárpótlási törvényjavaslatot fogadtak el Varsóban

A háború előtt Lengyelországhoz tartozó, keleti területeken fekvő ingatlanok tulajdonosainak kárpótlásáról szóló törvényjavaslatot fogadott el a lengyel kormány kedden; az indítvány szerint a károsultak az ingatlan értékének 15 százalékát kapnák meg – közölte Krzysztof Opawski infrastruktúráért felelős miniszter.

A korábban Lengyelország részét képező, ma Ukrajnához, Fehéroroszországhoz és Litvániához tartozó területeken lévő javak egykori tulajdonosai a javaslat szerint vagy készpénzben kaphatnák meg a kártérítést, vagy a kincstári tulajdonban lévő ingatlanok vásárlásakor használhatnák fel az összeget. A miniszter becslése szerint a törvénytervezet mintegy 52 ezer embert érintene, a kárpótlások teljes összege pedig hozzávetőleg kétmilliárd zlotyra (503 millió euró) rúgna.

A kormány a múlt héten hasonló indítványt fogadott el, amely az 1945 utáni kommunista rezsim során államosított javak egykori tulajdonosait kártalanítaná, az állami tulajdonba került ingatlanok értékének 15 százalékával.

A kárpótlásra jogosultak a korábbi tulajdonosok, örököseik, illetve jogi személyek (társaságok), a kártérítések kifizetését pedig éppen a privatizációs bevételekből létrehozott különleges alapból fogják finanszírozni.

A kommunista időszakban államosított javak problémájára még mindig nem született átfogó megoldás Lengyelországban, ahol csak egyéni beadvány nyomán, bizonyos esetekben jár el az igazságszolgáltatás ilyen ügyekben.

A probléma az 1939 előtti Lengyelország minden polgárát érinti, különösen a holokauszt zsidó áldozatait és örököseiket. Az egykori ingatlantulajdonosok máris elégedetlenek a kincstár által javasolt kárpótlási összeg mértékével.

Tónus!

A lengyel pénzügyminisztérium új költségvetési stratégiát dolgoz ki azzal a céllal, hogy az államháztartás hiánya a GDP 3 százaléka alá csökkenjen és ezzel lehetővé váljon az euró mielőbbi bevezetése. Lengyelország az intézkedések révén még a folyó évtizedben csatlakozhat az eurózónához – tartalmazza a minisztérium keddi közleménye.

CopyRight Népszava

Comments are closed.