Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 23. szerda

Herbie Hancock Budapestre jön

A kilenc Grammy-díjas – legutóbb, a 47. Grammy-gálán is jutalmazott – dzsesszklasszis Herbie Hancock a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával ad közös koncertet május 26-án a Budapest Kongresszusi Központban, a Magyar Rádió fennállásának nyolcvanadik évfordulója alkalmából. A zongorista-zeneszerzőtől és a zenekartól a Gershwin”s Word című produkciót hallhatja a közönség. (Népszava)

Tart a Sorstalanság sikere

A Sorstalanság második hétvégéjét töltötte a magyar mozikban, és töretlen sikerrel játsszák. Koltai Lajos filmjét a bemutató óta már több mint 150 ezren látták a magyar mozikban. Csupán összehasonlításul néhány hollywoodi sikerfilm adatai: ugyanennyi idő alatt a Pókember 133 ezer, Az utolsó szamuráj (Tom Cruise főszereplésével) 114 ezer a Nagy Sándor, a hódító (Colin Farrell és Angelina Jolie főszereplésével) 92 ezer nézőt vonzott a hazai filmszínházakba. A Sorstalanság a diákokat is megmozgatja: az öt városban, Debrecenben, Miskolcon, Győrött, Pécsett és Székesfehérváron meghirdetett ingyenes diákvetítésekre a négyszeres túljelentkezés miatt sorsolással kellett kiválasztani azokat a szerencséseket, akik gálavetítésen tekinthetik meg a filmet, és utána beszélgetésen vehetnek részt az alkotókkal. (Népszava)

Meghalt Cabrera Infante

Londonban kedd hajnalban elhunyt a jelenkori spanyol nyelvű irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, Guillermo Cabrera Infante kubai író. Cabrera Infante két hónap múlva, április 22-én töltötte volna be 76. életévét. A sokak által a jelenkori kubai irodalom legjelentősebb írójának is tartott Cabrera Infante 1968-ban emigrált Nagy-Britanniába, és a Castro-rezsim ellenzékének egyik jelképes alakjává vált. A spanyol nyelven alkotó íróművészek legrangosabb kitüntetésével, a Cervantes-díjjal 1998-ban jutalmazott író fő műve 1967-ben jelent meg Tres tristes tigres (Három szomorú tigris) címmel. A könyv cselekménye a Fidel Castro által 1959. január 1-jén megdöntött Batista-diktatúra utolsó hónapjaiban játszódik. (MTI)

CopyRight Népszava

Comments are closed.