Forrás: Emih

2005. január 20-án avattuk új, belvárosi zsinagógánkat, a Keren Or imaházat. Avatási ünnepségünkön neves, prominens személyiségek is megjelentek. Az ünnepség díszvendégeként hazánkba látogatott Yonah Metzger, Izrael Állam főrabbija…

 

Fotók az ünnepségről…Körünkben üdvözölhettük a MAZSIHISZ vezetőségi tagjait, továbbá Gulyás Kálmán címzetes államtitkár urat is. A közel 200 fős vendégsereg Köves Slomó rabbi köszöntő beszéde után szemtanúja lehetett az avatási ceremóniának, melyen egy jelképes szalag átvágásával átadták a belváros új és egyetlen zsinagógáját a magyar zsidóságnak.

Az ünnepségen beszédet mondott Oberlander Baruch rabbi, és a díszvendég Yonah Metzger főrabbi is, aki a következőkre hívta fel figyelmünket: “A mai Magyarországon, a zsidó nép annyi viszontagsága után, itt és most, előttem, előttünk áll egy fiatal rabbi, Köves Slomó, aki élő példa lehet számunkra, hogy a zsidó nevelést nélkülözve, mégis akarattal, elszántsággal, szorgalommal, kitartással elérhetünk minden szemünk elé kitűzött célt, és felérhetünk a legmagasabb szintre.” És hozzátette: “…örömmel tölti el szívemet, hogy itt Magyarországon egy ilyen élő példát követhettek, egy fiatal, dinamikus és a hagyományos zsidóságnak elkötelezett rabbit. És kövessétek őt és rabbitársait, mert ők mindig kedvességgel és türelemmel fordulnak hozzátok!”

Gulyás Kálmán államtitkár úr is örömét és jókívánságait fejezte ki új zsinagógánk létesítéséhez, és kijelentette, hogy ahogy eddig is, a továbbiakban is segítő kezet nyújt és a lehetőségekhez mérten támogatja újonnan alakult hitközségünk, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség munkáját.                           T.J.

Comments are closed.