Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 23. szerda

Bírált ‘veszteségkalkulátor’

A Fidesz ‘veszteségkalkulátorát’ bírálta az MSZP két képviselője, mondván, az ellenzéki párt azzal becsapja az embereket. Korózs Lajos, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára és Török Zsolt, a szocialista párt gyermek-, ifjúsági és sport munkacsoportjának vezetője sajtóértekezletén több példát említett arra, hogy milyen számítási hibákat tartalmaz a veszteségkalkulátor. Szerintük ‘kicsikét csúsztatós, kicsikét valótlan’ ez a kalkulátor, és a célja az, hogy mindenképpen veszteséget mutasson ki. A kalkulátor a legnagyobb ellenzéki párt parlamenti frakciójának honlapján található. Áder János, a Fidesz frakciójának vezetője szerint azzal kiszámolható, hogy a családok mennyivel rosszabb vagy jobb anyagi helyzetben vannak, mint tavaly vagy tavalyelőtt.(MTI)

Közös felelősség

A törvényi feltételek megteremtése mellett a kirekesztés elleni fellépés társadalmi támogatását is fontosnak nevezte Kiss Péter kancelláriaminiszter a Közös felelősség című konferencián. Kihívást jelent a térség, így Magyarország számára is, hogy megteremtse a radikalizmus, a kirekesztés elleni fellépés társadalmi többségét – fogalmazott a régió zsidó vezetőinek tanácskozásán a miniszter. A konferencián Kiss Péter reményét, egyúttal meggyőződését fejezte ki, hogy Magyarországon a kirekesztés elleni fellépésben meghatározó volt, áttörést jelentett a holokauszt 60. évfordulója alkalmából tartott eseménysorozat.(MTI)

Közös jelölt Sopronban

A Fidesz és a KDNP közös jelöltként indítja Firtl Mátyást az április 24-i, illetve május 8-i soproni időközi országgyűlési képviselői választáson – jelentette be Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke. A városban és környékén tavaly novemberben tartottak időközi választást, mert Szájer József európai parlamenti képviselő lett, ezért lemondott nemzeti parlamenti helyéről. Akkor a második fordulóban Firtl Mátyás, a Fidesz képviselőjelöltje a szavazatok 88,8 százalékát kapta, a voksolás azonban az alacsony részvétel miatt érvénytelen volt. (MTI)

Élettársak lehetnek a melegek

A kidolgozás alatt lévő új polgári törvénykönyv alapján lehetőség lesz arra, hogy regisztrált élettársi kapcsolatra lépjenek a homoszexuális állampolgárok – mondta az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára az Országgyűlésben. Hankó Faragó Miklós az SZDSZ ügyvivőjének azon napirend előtti felszólalására reagált, miszerint a hatályos szabályozás nem teszi lehetővé, hogy az azonos nemű élettársak egymás örökösei lehessenek. Gusztos Péter elítélte, hogy Semjén Zsolt a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség szombati országos küldöttgyűlésén azt mondta: aki azt szeretné, hogy a tizenéves fia első szexuális tapasztalatait egy szakállas bácsitól szerezze, szavazzon nyugodtan az SZDSZ-re. A szabad demokrata Horn Gábor lemondásra szólította fel a fideszes honatyát. (Népszava)

Helyet kérnek a kisebb pártok

A jövő évi országgyűlési választásokon már ne legyen, vagy csak három százalékos a parlamentbe jutási küszöb – ezt kezdeményezi több, parlamenten kívüli párt. Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke elmondta: a javaslat a Munkáspárttól és a ‘történelmi’ Szociáldemokrata Párttól származik. A javaslattevők között azért nem szerepel a Centrum és a MIÉP, mert nem akarták az időt húzni ilyen kiterjedt konzultációval – fogalmazott a pártelnök. Thürmer azzal indokolta az elképzelést, hogy a kisebb pártok is szeretnének részt venni a törvényhozás munkájában, illetve sok választó kimarad a parlamenti képviseletből, mert jelöltjei nem jutnak mandátumhoz. A Független Kisgazdapárt és a Magyar Nemzeti Szövetség közben tagadta, hogy bármilyen technikai együttműködésre készülnének a Munkáspárttal.(MTI)

CopyRight Népszava

Comments are closed.