Forrás: EmihAz Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség(EMIH) és Oberlander Baruch rabbi, a lubavicsi közösség rabbija meghívására immáron második alkalommal hazánkba látogatott Yonah Metzger, Izrael Állam főrabbija…

Látogatása nemes célja az EMIH szervezésében és neves adományozók által építtetett új és egyetlen belvárosi zsinagóga felavatási ünnepségén való részvétel volt. A Keren Or-nak elnevezett, közel 150 férőhelyes új zsinagóga a Károly krt. 18. szám alatt található, egy épületben az EMIH és a Chabad Lubavics Alapítvány központi irodáival. E nemes alkalomból tett magyarországi látogatás egyben lehetőséget adott a lubavicsi rabbik és Yonah Metzger főrabbi számára, hogy személyesen is találkozhassanak hazánk Miniszterelnökével, Gyurcsány Ferenccel. Miniszterelnök úr a Parlament épületében fogadta Köves Slomó és Oberlander Baruch rabbikat és Yonah Metzger főrabbit, továbbá a MAZSIHISZ vezetőségét. A közel egy órás megbeszélés során szó esett a mai, hazai zsidóság sorsáról, a közösség rabbijai bemutatták a Hitközség megalakulásának szükségességét, céljait, tevékenységét, illetve felvázolták jövőbeni céljait, terveit, a magyar zsidóság sokszínűségét, kiemelve a magyar zsidóság újjáéledésének jelentőségét, és a hazai zsidó reneszánsz infrastrukturális és morális segítését a Magyar Kormány oldaláról.

Yonah Metzger főrabbi egy „személyes” kérésben azzal fordult Miniszterelnök úrhoz, hogy végre rendeződjön a Rumbach Sebestyén utca-i zsinagóga helyzete, azaz a zsinagóga eredeti céljának megfelelően kifejezetten hitéleti céllal működjön, és újból a statusquo irányzatú hitközséghez tartozhasson. Miniszterelnök úr javaslatot tett arra vonatkozóan, hogy a Hitközségek jussanak konszenzusra és ha mindenki egyetért a Rumbach utcai zsinagóga tervét tekintve, akkor ezt a tervet a Magyar Kormány is támogatni fogja. Ezt Yonah Metzger is megerősítette. Miniszterelnök úr ígéretet tett továbbá, hogy segítséget nyújt a magyar zsidó közösség újjáéledéséhez, majd hozzátette, hogy ő személy szerint, illetve a magyar Kormány nem kíván beleszólni a zsidó hitközségek és irányzatok közötti belső nézeteltérésekbe. 

Nagy megtiszteltetés volt közösségünk vezetőségi tagjai számára, hogy Miniszterelnök úrral gondolataikat, elképzeléseiket megvitathatták és itt, Magyarországon, együtt, egy nemzetként közös célokért dolgozhatnak: együttélés szeretetben, tiszteletben, megértésben.                                                                    T.J.

Comments are closed.