Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 22. kedd

Mádlt fogadta az ír elnök

Ünnepélyes külsőségek közepette fogadta hétfőn kora délután Mary McAleese ír államfő Mádl Ferenc köztársasági elnököt, aki aznap kezdett háromnapos állami látogatást Írországban. A magyar államfő a legnagyobb ír napilapnak elismerését fejezte ki az ír gazdasági fejlődés iránt. Mádl Ferencet, aki előző este érkezett Dublinba, a hatalmas parkkal körülvett dublini elnöki rezidencián, katonai tiszteletadással fogadták. A ceremónia Írországban három éve nem látott hóvihar közepette zajlott a Phoenix-parkban, Európa legnagyobb városi parkjában lévő elnöki palota előterében. Az ünnepélyes fogadást követő rövid megbeszélésen a két államfő mellett jelen volt Bertie Ahern ír miniszterelnök is. Mádl Ferenc az Irish Timesnak adott, hétfőn megjelent interjúban azt mondta: Magyarország nagyra étékeli “azt a mesés fejlődést”, amelyet Írország az EU-támogatások “bölcs módon történő hasznosításával” az elmúlt 10-15 évben elért. (MTI)

Fordulat az utolsó pillanatban

Lényegében az utolsó szavazatok összeszámlálása révén menekült meg a biztos vereségtől a kormányzó német Szociáldemokrata Párt a schleswig-holsteini tartományi választáson. Bár a CDU helyi vezetője az első részeredmények közzététele után bejelentette győzelmét, később kiderült, Heide Simonis minden bizonnyal tovább kormányozhat a tartományban. A CDU öt százalékot javított, az SPD 4,4 százalékot rontott öt évvel ezelőtti eredményén, 40,2, illetve 38,7 százalékot ért el. A CDU 17 év után lett a legerősebb párt a 2,8 millió lakosú, Dániával határos tartományban. A szociáldemokraták partnerei, a zöldek a voksok 6,2 százalékát szerezve sem nem rontottak, sem nem javítottak korábbi eredményükön. A CDU és az FDP 34 mandátumot szerzett, az SPD és a Zöldek 33-at. Simonis asszony bejelentette: kisebbségi kormányt alakít, s számít a két mandátumot szerzett dán kisebbségi tömörülés, az SSW támogatására, amellyel a lehető leghamarabb tárgyalásokat kezd. Képünkön Simonis asszony örül az eredménynek. (Népszava)

Szíria kivonul Libanonból?

Amr Musza, az Arab Liga főtitkára szíriai látogatása során igyekezett enyhíteni a Washington és Damaszkusz közötti feszültségeken. A szíriai elnökkel, Basar el-Asszaddal (képünkön) folytatott megbeszéléseit követően lehetségesnek nevezte a szíriai csapatok kivonulását Libanonból. Mint fogalmazott, a jövőben “lépéseket tapasztalhatunk ezzel kapcsolatban”. Utalt Asszad kijelentésére, aki több ízben megerősítette, hazája tartja magát a taifi megállapodáshoz. A libanoni polgárháborút (1975-1990) lezáró egyezmény előirányozza a szíriai csapatok kivonását Libanonból. Igaz, a mai napig 14 ezer szír katona teljesít szoglálatot a szomszédos országban. (Népszava)

Később szavaznak Korei kormányáról

Elhalasztották a szavazást a palesztin parlamentben Ahmed Korei elnök kormányáról, mert a törvényhozásban többen kifogásolták a kabinet összetételét. Tajjeb Abdel Rahim, Korei kancelláriaminisztere elmondta, a szavazás előtt további egyeztetéseket tartanak. Izrael szabadon engedett 500 palesztin foglyot hétfőn, és átadta őket a Palesztin Hatóság képviselőinek – közölték az izraeli hadsereg és a palesztinok illetékesei. A palesztin foglyokat, akiket az izraeli Negev-sivatagban lévő Kexiót börtönből engedtek ki, autóbuszokon szállították négy különböző ciszjordánai ellenőrző ponthoz. (Népszava)

Orosz hasadóanyag terroristakézen

Az orosz nukleáris hasadóanyag fele szőrén-szálán eltűnt és egyesült államokbeli támadásokra készülő terroristák kezébe is kerülhetett egy amerikai szenátor szerint. Jay Rockefeller, a szenátus hírszerzési bizottságának rangidős demokrata párti tagja a Fox hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy az orosz hatóságok a nukleáris hasadóanyagok, atomfegyver-alkatrészek felével nem tudnak elszámolni, különösen vidéken. (MTI)

Feladta magát Mladics volt helyettese

Feladta magát hétfőn a belgrádi hatóságoknak Milan Gvero volt szerb tábornok, Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnok egykori helyettese. Belgrádi kormányforrás szerint Gvero találkozott Zoran Sztojkovics szerb igazságügyi miniszterrel, s ezután döntött úgy, hogy feladja magát. Valószínűleg csütörtökön utazik kísérettel Hágába, a Nemzetközi Törvényszékre. Milan Gvero nem szerepel az NT hivatalos körözési listáján. (MTI)

MTI

CopyRight Népszava

Comments are closed.