Forrás: NOL

Kevés az új arc Abbasz körül

Izrael szabadon engedett ötszáz palesztin foglyot

Munkatársunktól, 2005. február 22. 00:00

Örömében sír egy szabadon engedett palesztin fogolyKép: REUTERS – GORAN TOMASEVICIzrael ötszáz palesztin foglyot engedett szabadon hétfőn, és átadta őket a palesztin hatóság képviselőinek. A foglyokat autóbuszokon szállították négy különböző ciszjordániai ellenőrző ponthoz. A ramallahi ellenőrző pontnál átadott foglyokat a palesztin hatóság főhadiszállására szállították, ahol Mahmud Abbasz palesztin elnök fogadta őket.

A foglyok elengedése a sarm-es-sejki megállapodások alapján történt, a névsort közös palesztin-izraeli bizottság határozta meg. A most szabadon bocsátottak közül senki sem vett részt izraeliek elleni merényletben, de volt olyan, akit ítélet nélkül tartottak börtönben. Izrael összesen kilencszáz palesztin foglyot enged el a még börtönben lévő csaknem nyolcezerből.

A palesztin parlament egy nappal elhalasztotta Abbasz új kabinetjének jóváhagyását, ugyanis nézeteltérések merültek fel az új miniszterek személyét illetően. A kormány összetételét hétfő éjjel heves, kilencórás vita árán elfogadó – a parlament kétharmadát kitevő – Fatah mozgalom képviselői is támadták. Azt fájlalják, hogy kevés az új arc Abbasz kormányában – attól tartanak, hogy Jasszer Arafat volt palesztin elnök korrupt minisztereivel és politikájukkal szakító valódi váltás így nem valósul meg.

Komoly presztízsveszteség érheti Abbaszt: a Reuters palesztin forrásokra hivatkozva jelentette, hogy mégsem hajlandó csatlakozni a kormányhoz a Gázai övezet legbefolyásosabb politikusának tartott Mohamed Dahlan. A januárban választott Abbasz első kabinetjét Ahmed Korei vezeti. A külügyminiszter Naszir al-Kidva korábbi ENSZ-képviselő lett – elődje, Nabíl Saat miniszterelnök-helyettesi posztot kapott -, a belügyi tárcát pedig Naszir Juszef dandártábornok kapta, aki fontos szerepet játszott a szélsőségesek visszaszorításában a kilencvenes években, és akit a néhai Jasszer Arafat elnök távol tartott a kormánytól.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.