Forrás: HVG

Keveslik

Izrael palesztinok százait engedi szabadon

2005. február 21. 08:50Utolsó módosítás: 2005. február 21. 09:03

Megkezdődött hétfőn annak az 500 palesztinnak a szabadon bocsátása, akiknek elengedéséről az előző nap döntött az izraeli kormány.

A szabadulókat az elmúlt hetekben a Negev-sivatagban lévő Keciót börtönben gyűjtötték össze. Hazatérésüket öt határátkelőn bonyolítják le – jelentette a zsidó állam közszolgálati rádióadója.

A foglyok túlnyomó többsége a Jordán folyó nyugati partjáról, illetve a Gázai övezetből származik. A palesztin foglyok elengedése részét jelenti azoknak az engedményeknek, amelyeket Izrael a palesztinoknak tett az Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin vezető csúcstalálkozóján létrejött tűzszünet keretében.

A palesztinok ugyanakkor kevesellik az 500 fogoly elengedését, különös tekintettel arra, hogy az Izrael mintegy 8000 palesztint tart fogva.

A foglyok szabadon bocsátásának bejelentésére röviddel azután került sor, hogy az izraeli kormány jóváhagyta a Gázai övezetből és Ciszjordánia négy településéről való kivonulást, s Saron kormányfő aláírásával törvényerőre emelte azt.

Az izraeli büntetés-végrehajtási már szerdán nyilvánosságra hozta a szabadulók névsorát, majd az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította a szabadon engedést ellenző beadványokat.

MTI

::Kapcsolódó anyagok:

  Izrael beszünteti a házrombolásokat  Kóser mobiltelefonok izraeli hívőknek  A Hezbollah likvidálná Mahmúd Abbász palesztin elnököt?  A Hamász 8000 palesztin foglyot akar szabadon látni  Az izraeli kormány jóváhagyta a gázai kivonulást  Jordánia vasárnap küldi vissza nagykövetét Izraelbe   Bush újabb “koordinátort” állít a Palesztin Hatóság mellé

Comments are closed.