Forrás: NOL

Bush: Tegező viszony Európával

A békülékeny amerikai elnök szerint szilárd az atlanti szövetség

Szőcs László, 2005. február 22. 00:00

Guy Verhofstadt belga miniszterelnök és George W. Bush amerikai elnök a brüsszeli Concert Noble-banKép: REUTERS – KEVIN LAMARQUENyissuk meg a kapcsolatok új korszakát, magunk mögött hagyva a “múló nézeteltéréseket” – szorgalmazta brüsszeli beszédében az amerikai elnök.

Már a Guy Verhofstadt belga kormányfővel folytatott tegnap délelőtti találkozó megadta a kedvező alaphangot George W. Bush délutáni beszédéhez, amelyet mostani európai körútja legfontosabbikaként harangoztak be. Az elmúlt években Irak ügyében és kétoldalú vonatkozásban is csak ‘nézeteltérések halmazaként’ jellemzett belga-amerikai kapcsolatok hirtelen szárnyra kaptak: ‘George’ és ‘Guy’ találkozója a tervezett kétszeresére nyúlt.

Bush a várakozásoknak megfelelően békülékeny hangot ütött meg beszédében is. A fél óra alatt, barátságosan, hiba nélkül felolvasott beszéd mindvégig Európa és Amerika közös értékeit és érdekeit, egymásra utaltságát hangsúlyozta. – Európa és Észak-Amerika szövetsége biztonságunk fő pillére. Semmiféle időleges vita vagy kormányaink múló nézeteltérése, a Föld semmiféle hatalma nem fog minket soha szétválasztani. Amerika támogatja Európa demokratikus egységét, és az erős Európát – jelentette ki az elnök, a Magna Chartától a lengyel Szolidaritásig feltűnően sok történelmi utalást fűzve mondandójába.

A Bush-beszédből a világ szinte egyetlen része és problémája sem maradt ki. Az elnök ugyan vissza-visszatérően emlegette, hogy a szabad világ feladata a demokráciák és a demokratikus mozgalmak tevőleges támogatása, de tartózkodott annak kimondásától, hogy a rendszerváltást időnként erővel kell kicsikarni. Tapssal jutalmazta a hallgatóság, amikor közel-keleti víziójáról, a békében egymás mellett élő két államról, Izraelről és a jövőbeli Palesztináról beszélt. Az arab államokat felszólította: ismerjék el Izraelt.

Tüntetők a belga fővárosbanAz elnök nem kerülte meg az iraki háború témáját: utalt Európa korábbi megosztottságára. Az európaiakat ugyanakkor ‘a világ legújabb demokráciájának érezhető politikai, gazdasági és biztonsági támogatására’ szólította fel. Ezt tegnap délutánra részben meg is kapta: az EU külügyminiszterei kisebb, az iraki demokratikus intézményfejlesztést támogató programot hagytak jóvá. Ma pedig a tervek szerint Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár jelentheti be, hogy mind a 26 szövetséges támogatja az iraki erők kiképzését.

Irán kapcsán az elnök elmondta: Teheránnak abba kell hagynia a terrorizmus támogatását (ez utalás az Izrael-ellenes libanoni síita Hezbollahra, amelyet az USA terrorszervezetként tart nyilván, de az EU-ban nincs erről megegyezés), és nem szabad atomfegyvert kifejlesztenie. Bush elnyomó rendszerként jellemezte a szíriai vezetést, és a damaszkuszi csapatok libanoni kivonására szólított fel.

Moszkvának erősítenie kell a demokrácia és a jogállamiság iránti elkötelezettségét – mondta ki az amerikai elnök három nappal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való pozsonyi találkozója előtt. Ukrajnáról Bush azt mondta: Kijevet üdvözölni kell az ‘euroatlanti családban’. Ma egyébként az elnök külön találkozik Viktor Juscsenko ukrán államfővel. Bush különben vitatta Gerhard Schröder kancellárnak azt a minapi megjegyzését, amely szerint az atlanti szövetség már nem a transzatlanti kapcsolatok vezető helye.

Eközben több százan tüntettek Bush politikája ellen a belga fővárosban, noha a szigorúan védett övezetekbe meg sem próbálhattak behatolni, mivel mintegy 2500 belga rendőr és 250 amerikai ügynök vigyáz az elnökre.

Bush tegnap este Jacques Chirac francia elnökkel vacsorázott. Ma rendkívüli NATO-csúcson vesz részt, majd az EU állam-, és kormányfőivel találkozik (itt Ukrajna témáját éppen Gyurcsány Ferenc kormányfő vezetheti neki fel), végül az Európai Bizottsághoz látogat el.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.