Forrás: NOL

Bemutatták az észak-bácskai Kishegyesen (Mali Idjos) Koltay GáborTrianon című filmjét, a második délvidéki bemutató is gond nélkülzajlott, a hatóságok mindeddig nem reagáltak a Hatvannégy VármegyeIfjúsági Mozgalom (HVIM) által szervezett bemutatókörútra.

A film első bemutatóját a délvidéki magyarság szellemi és kulturális központjában, a szabadkai Népkörben tartották meg február 8-án, a másodikat szombat este a Szabadka melletti Kishegyesen, a községháza nagytermében. További két filmbemutató lesz vasárnap este Bácsfeketehegyen (Feketic).

A hatóságok nem akadályizták meg a filmvetítést, Kiss Kornél, a HVIM délvidéki szervezetének szóvivője közölte az MTI-vel, hogy beszereztek minden szükséges engedélyt. A szóvivő örömét fejezte ki amiatt, hogy a kishegyesi bemutatót megtisztelte jelenlétével a faluvezetés is, Szügyi István polgármester, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) politikusa és Pál Károly, a képviselőtestület elnöke, a VMSZ alelnöke.

A film után Pál Károly eljutatta az MTI-hez írásos nyilatkozatát, amelyben azt a véleményét fogalmazta meg, hogy jó volna ha a filmet minél több érdeklődő láthatna, beleértve a többségi szerb nép képviselőit. Rámutatott arra, hogy a szerbek ezekben az években élik át saját Trianonjukat. „Nincs miért szégyenkeznünk sem nekünk sem a velünk élő szerbeknek sem, hiszen a mi Trianonunkat okozó politikusok már meghaltak, a szerbeké pedig jórészt Hágába került…” – írta Pál.

Ellentétben Romániával Szerbiában eddig egyetlen szerb politikai vezető sem reagált a filmturnéra, amit egyik vezércikkében kifogásolt is a Politika című belgrádi napilap, amely a szólásszabadsággal való visszaélésnek, nacionalista politikai hátterű mesterkedésnek nevezte a filmbemutatót. Több belgrádi lap kifogásolta, hogy a Koltay-film erősen zsidóellenes, és a zsidóságot teszi felelőssé a békediktátumért.

A belgrádi lapokban nem is annyira a filmvetítés kapott rossz visszhangot, hanem az, hogy filmbemutató után a HVIM történelmi ihletésű kiállítást szervezett a szabadkai óvónőképző főiskolán, s ott terjesztette Magyar Jelen című lapját, amely szélsőséges szerzők műveit reklámozza. A kiállítást a főiskola magyar nemzetiségű rajztanára szervezte meg az tanintézet igazgatójának, Slavica Kosticnak az engedélyével, aki ugyanakkor az állítja, hogy a szervezők visszaéltek a tárlattal.

A HVIM szabadkai vezetője, Bálint László bocsánatot kért a kiállítás által gerjesztett hangulat miatt. Az MTI értesülései szerint Kostic asszony hétfőn feljelentést kíván tenni ismeretlen tettes ellen, illetve azok ellen, akik a kiállítási tárgyak mellett bevitték a tanintézet falai közé a vármegyések politikai propagandaanyagait.

(MTI)

Comments are closed.