Forrás: Emih

A Zsidó Tudományok Szabadegyetemén a Mazsolák és Csemegék előadássorozat keretein belül hétről-hétre érdekesebbnél-érdekesebb előadásokat hallgathatnak a hallgatók vendégelőadóinktól. Az elmúlt alkalommal Friedmann Sándor tartott szívszorongató, ám igen érdekfeszítő előadást „A Rif szappan és a revizionista történelem” címmel. A háború és a Holokauszt óta sokakat foglalkoztat a gondolat, vajon tényleg készítettek-e a haláltáborokban emberi zsiradékból szappant?  

 

A Holokauszt tagadók ott állnak az ajtók mögött lecsapásra készen minden tévedésre, felhevültségünkb

Már közvetlenül a háború után elterjedt ez a szörnyű legenda. E tragédia bizonyítására, alátámasztására már 1943-ban megkezdődtek a kutatások, melyek során számos bizonyítékot tártak fel.

A Gdanski Anatómiai Intézetben, ahol az erre irányuló kísérletek folytak, a háború után kb25 kg.-nyi humán eredetű „kísérleti anyagot” találtak a helyszíni szemle alkalmával. Ezzel szemben a  RIF jelű szappanokat a táborokban használták, „tisztálkodási” célokra, s mely szappan semmiféle zsiradékot nem tartalmazot. A RIF betüszó, a Reichsstelle für Industrielle Fettversorgung kezdőbetűiből, jelentése, Birodalmi Ipari Zsírellátó szervezet. A mitikus (és téves) Rein Jüdisches Fett, jelentése: tiszta zsidó zsír. Ez a megállapítás természetesen a történtek szörnyű és embertelen mivoltán mit sem változtat!

Előadása végén Friedmann Sándor idézte Yehuda Bauer professzor szavait:

 „Az óriási felelősség és mély tisztelet az áldozatok, azok rokonsága és az elpusztult zsidók milliói iránt megköveteli tőlünk, hogy igazságtisztelők és akkurátusak legyünk az eseményekkel kapcsolatban. Amit a nácizmus ténylegesen tett az elég borzasztó önmagában is. Nincs szükség további borzadályokban hinni, még akkor, sem ha nyilvánvaló, hogy gondoltak ilyenekre de időhiány miatt nem tudták véghezvinni. en elkövetett vagy leírt pontatlanságra. Ne könnyítsük meg a „munkájukat”.”

Az emberi maradványokat tartalmazónak hitt szappanokat a 40-es évek végén sokhelyütt eltemették. A Halacha szerint minden emberi maradványnak meg kell adni a végső tisztességet!

A Zsidó Tudományok Szabadegyetemén hétről-hétre az általános szemináriumok után ehhez hasonló érdekes előadásokat hallgathatsz!

Következő vasárnapokon többek között a következő témákban tartanak előadást vendégelőadóink: Kiss József  – A családfakutatás gyakorlati útmutatója, Bányai László – Béke a Közel-Keleten Arafat után, Horváth Étán – Európai zsidó zenék.

A harmadik hét képei

Comments are closed.