Forrás: Híradó Panoráma

Összeült az izraeli kormány, hogy jóváhagyja Saron kivonulási tervét

2005. február 20. 12:08

Megkezdte történelmi jelentőségű ülését az izraeli kormány, amely várhatóan meghozza a végleges döntést a Gázai övezetből és Ciszjordánia egy részéből való kivonulásról, valamint kijelöli a ciszjordániai védelmi kerítés új nyomvonalát.

Elemzők egybehangzó véleménye szerint a kormány erős többséggel, 17-5 arányban hagyja jóvá a Gázai övezetből való kivonulást, az itt élő mintegy 8000 zsidó telepes evakuálását, valamint négy kisebb ciszjordániai zsidó telep kiürítését magában foglaló, Ariel Saron miniszterelnök nevével fémjelzett tervet. A parlament már szerdán támogatta az érintett telepesek kártérítéséről szóló törvényt.

“A Gázai övezetben és Észak-Ciszjordániában lévő telepek kiürítése nagyon nehéz lépés, ám létfontosságú döntés Izrael Állam jövőjének szempontjából” – jelentette ki Ariel Saron a kormány valószínűleg egész nap elhúzódó tanácskozását megnyitva.

Felmérések szerint az izraeliek többsége támogatja a Saron-tervet, ám a szélsőséges nacionalisták úgy vélik, hogy a kivonulással megjutalmazzák a palesztin terrorizmust, számos telepes szerint pedig olyan földeket adnak fel, amelyekre a zsidó népnek bibliai születési előjoga van.

Saron kivonulási terve, amelynek alapján júliusban kezdődne meg a 21 gázai övezeti és 4 ciszjordániai zsidó telep felszámolása, újabb lépést jelenthet az izraeliek és a palesztinok közötti béke megteremtése felé. Az izraeli kormány másik, a védelmi kerítést érintő döntése azonban növelheti azokat a palesztin félelmeket, hogy a Jordán folyó nyugati partján fekvő palesztin területekből kevesebbet kapnak meg annál, mint amennyit kérnek.

A jelenlegi tervek szerint a védelmi kerítés új nyomvonala jóval kisebb – az eredeti 16 százalék helyett 7 százaléknyi – területet csatolna Izraelhez Ciszjordániából, Kelet-Jeruzsálemet nem számolva. A több száz kilométer hosszú, Izrael által terroristaellenes kerítésnek nevezett betonfal – amely jelenleg néhány tucatnyi kilométer hosszú – mögé kerülnek a legnagyobb zsidó telepek, tehát a Jordán nyugati partján élő mintegy 240 ezer zsidó telepes többsége. Izrael a hatalmas nemzetközi nyomás ellenére sem hajlandó lerombolni a kerítést, amelynek befejezését az év végére tervezi.

A Saron-kormány helyzete azonban nem könnyű. Még ha a kivonulási terv zöld utat is kap, az ellenzék felhasználhatja a kormány megbuktatására a költségvetési vitát. Ha a miniszterelnöknek nem sikerül március végéig meggyőzni szövetségeseit a büdzsé támogatásának szükségességéről, ki kell írni a parlamenti választást. Emellett a zsidó telepek kiürítését négy szakaszra felosztó tervről a kormánynak folyamatosan szavazni kell az idő és az intézkedések előrehaladtával.

A Gázai övezetben 1,3 millió palesztin között mintegy 8500 zsidó telepes él, míg Ciszjordániában a 2,3 millió palesztin mintegy 230 ezer, többségükben nagyobb városokban élő zsidó telepessel néz farkasszemet.

Comments are closed.