Forrás: MNO

Ma dönt az izraeli kormány a gázai kivonulási tervről

2005. február 20. 14:16

MNO

Az izraeli kormány vasárnapi ülésén valószínűleg jóváhagyja a gázai zsidó települések felszámolását. A szavazás után már csak az van hátra, hogy Ariel Saron miniszterelnök Saul Mofáz honvédelmi miniszterrel meghatározza a végrehajtás konkrét parancsait és lépéseit.

Benjamin Netanjahu pénzügyminiszter bejelentette, hogy a kiürítések ellen szavaz, mivel az elszakadási tervet nem erősítette meg népszavazás.

Az izraeli kormány többi minisztere is előre megmondta, hogyan készül voksolni, s ezek alapján a 22 tagú kabinetben 17-en támogatják és mindössze öten ellenzik a tervet. A kormány várhatóan szintén elfogadja a biztonsági kerítés és falrendszer új, megváltoztatott útvonalát, miután az izraeli legfelsőbb bíróság számos változást rendelt el a nyomvonalban a palesztin települések javára és a kerítések közelebb kerültek az 1967-es határokhoz.

Azonban a megváltoztatott nyomvonal is az izraeli oldalra keríti Ciszjordánia területének 7 százalékát és mintegy 10 ezer ott élő palesztint – közölte a Magyar Rádió.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.