Forrás: Magyar Rádió

Saron támogatja az Útitervet

2005. február 19., szombat 18:00

Ariel Saron először adott interjút arab lapnak: az Al-Ahram című egyiptomi újságnak.

A beszélgetés kezdetén Saron ismételt köszönetét fejezte ki Mubarak egyiptomi elnöknek, amiért rengeteget segít a térség békéjének és stabilitásának megteremtésében. Az izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy örömmel lemond az egyik vitás kérdésben a palesztinok javára, és átadja a Gázai övezet és Egyiptom határát, amennyiben megakadályozzák a térségben a fegyvercsempészetet.

Ariel Saron bejelentette, hogy támogatja egy palesztin állam kikiáltását az Útiterv béketerv értelmében, amennyiben a palesztin menekültek csakis a palesztin államba térhetnek vissza, és Jeruzsálem marad Izrael fővárosa.

Az interjúban az izraeli miniszterelnök síkra szállt Szíria ellen. Mint mondta a terrorszervezetek vezetői Damaszkuszban vannak, a kiképzőtáborok pedig Szíriában, és tagadta, hogy bármilyen tárgyalások lennének a két ország között.

Saron tagadta azt is, hogy Izrael rendelkezne atomfegyverrel, s amikor az atomtitok nyilvánosságra hozójáról faggatták, akkor kijelentette, hogy Vanunu nem tekinthető hírforrásnak.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.