Forrás: NOL

Német bírálatok a pápa új könyvében foglaltakkal kapcsolatban

Népszabadság Online, 2005. február 19. 20:00

A negatív reagálásokat elsősorban azok a passzusok idézték elő,amelyekben II. János Pál párhuzamot von a nácik tömeggyilkosságai,nevezetesen a holokauszt, és a magzatelhajtások között. A katolikusegyház fejének ‘Emlékezet és azonosság – beszélgetések az évezredekküszöbén’ című kötete február 23-án jelenik meg a Rizzoli kiadónál.

Volker Beck, a kisebbik német kormánypárt, a Zöldek parlamenti ügyvezetője rosszallóan vélekedett a pápai párhuzamról. ‘Azzal, hogy az egyházfő összehasonlította az abortuszt a holokauszttal, erkölcsi és etikai hiányosságokról tett tanúbizonyságot’ – jelentette ki Beck.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZJD) elnöke szerint a fenti hasonlat ugyanolyan elfogadhatatlan, mint a kölni érsek januári szóbeli kisiklása. Joachim Meisner bíboros egy szentmisén a holokausztot egy napon említette a ‘napjainkban meggyilkolt, meg nem született gyermekek millióival’.

II. János Pál a könyvében azt írja: mind a magzatelhajtás, mind a holokauszt eredete abban gyökerezik, hogy a kormányok összeütközésbe kerülnek Isten törvényeivel. Paul Spiegel szavai szerint a fenti kijelentés arról tanúskodik, hogy a római katolikus egyház nem értette meg, vagy nem hajlandó megérteni, micsoda hatalmas különbség van az ipari méretű népirtás és a nőknek a testükre vonatkozó szabad akarata között.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.