Forrás: NOL

Távirati stílusban

Munkatársunktól, 2005. február 18. 00:00

Kép: FOTÓ: REUTERS – ANDREA COMAS

Horvát kormányátalakítás

A korrupciós vádak miatt lemondott horvát külügyminiszter helyére tegnap Kolinda Grabar-Kritarovic lépett. A politikusnő tárcája ezentúl az integrációs ügyekért is felel. Ivo Sanader kormányából egyúttal távozott az egészségügyi miniszter és a gazdasági ügyekért felelős kormányfőhelyettes Andrija Hebrang is. A miniszteri posztra Neven Ljublicic került, a miniszterelnök-helyettes Damir Polancec lett. (MTI)

Biztonsági hiányosságok a pozsonyi csúcs előtt

Aggasztó biztonsági hiányosságokat lepleztek le újságírók a pozsonyi reptéren egy héttel George W. Bush és Vlagyimir Putyin szlovákiai csúcstalálkozója előtt. A közszolgálati tévé munkatársai gyújtószerkezettel ellátott álrobbanóanyagot és vágószerszámokat is feljuttattak egy gépre, majd ismét vissza a repülőtérre. Összehasonlításul a szlovák parlament épületébe is megpróbálták becsempészni az eszközöket, ám ott fennakadtak az ellenőrző rendszeren. (MTI)

Irán megvédi az atomlétesítményeit

Irán megsemmisítő csapással válaszol, ha támadás éri nukleáris létesítményeit – jelentette ki tegnap az ország védelmi minisztere. Ali Samhani ugyanakkor megerősítette, hogy a szerdai robbanás az épülő atomerőmű közelében nem támadás volt. Teherán a jövő héten szerződést köt Moszkvával, amelynek értelmében Oroszország fűtőanyagot szállít az év végén induló busheri atomerőműbe. Irán tagadja, azt a washingtoni vádat, hogy programja katonai célokat is szolgálna. Az amerikai elnök kijelentette: diplomáciai úton próbálják meggyőzni Teheránt, hogy tegyen le az atomprogramról. George W. Bush egyúttal megerősítette, hogy minden védelmi segítséget megad Izraelnek, ha a program az ország biztonságát fenyegeti. (Hírösszefoglaló)

Zapatero nem tárgyal az ETA-val

Újabb két tagját tartóztatták le a baszk szeparatista szervezetnek Spanyolországban. Az ETA-nak hamarosan vége – jelentette ki tegnap Rodríguez Zapatero. A spanyol kormányfő egyúttal megerősítette, hogy nem tárgyalnak a Baszkföld függetlenségét követelő terroristákkal. Elsőként Spanyolországban tartanak vasárnap népszavazást az EU-alkotmányról. Az ETA – amelyet az EU terrorszervezetként tart számon – ellenzi az alkotmányt, mert nem ismeri el a baszk nemzetet. (Reuters)

Törés az ukrán kormányban

Lemondással fenyegetőzött az ukrán igazságügy-miniszter. Roman Zvarics nyilatkozata két héttel az új kabinet megalakulása után megingathatja a bizalmat a Viktor Juscsenko elnök által kinevezett Julia Timosenko kormányában. Zvarics szerint elfogadhatatlan a kormány döntése, amely megtiltaná a külföldről behozott olaj exportját. Juscsenko megegyezésre szólította fel a kormányt. Eközben az ukrán titkosszolgálat vezetője bejelentette, hogy szakítanak az ellenzékiek megfigyelésének a korábbi államfő alatt megszokott gyakorlatával. (Reuters)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.