Forrás: NOL

Paulo Coelho a könyvfesztiválon

Varsányi Gyula, 2005. február 19. 00:00

Kép: borisz buzinA világszerte ismert és népszerű brazil szerző, Paulo Coelho lesz a díszvendége az idei, április 21-től 24-ig tartandó XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak – tudtuk meg a rendező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésétől (MKKE).

A portugál nyelvű kortárs irodalom e kiemelkedő alakján kívül a díszvendégország Oroszország lesz, amelynek íróit, fordítóit, könyves szakembereit is vendégül látja a fesztivál, más külföldi meghívottakkal együtt.

Az Atheneaum 2000 Coelho életműsorozatát adja ki éppen, legutóbb a nagy nemzetközi sikert aratott Tizenegy perc című regényt jelentette meg, áprilisra pedig A Zahirt ígéri. A szerző a fesztivál nyitányán átveszi a Budapest Nagydíjat, és természetesen pódiumbeszélgetésen és dedikációkon találkozik nagyszámú hazai közönségével – mondta Zentai Péter László, az MKKE és a fesztivál igazgatója. A szervezők a díszvendégország kiválasztásakor az Oroszországban éppen zajló magyar évad alapján döntöttek, bár – kiszivárgott hírek szerint – a moszkvai miniszteriális partner először nem mutatott különösebb érdeklődést az ötlet iránt. Legutóbb azonban változás történt, és remény van a hivatalos együttműködésre is. – Mi mindenképpen meghívjuk az orosz irodalom képviselőit – zárta le az ezzel kapcsolatos érdeklődést az MKKE igazgatója. Az eddigi egyeztetések alapján várhatóan Budapesten üdvözölhetünk olyan orosz írókat, mint Irina Gyenyeskina, Viktor Jerofejev, Tatjana Tolsztaja és a Prágában élő Pjotr Vajl. Külön érdekessége lesz a találkozónak, hogy Jerofejev egyik regénye alapján Moszkvai szépség címmel kamaraszínházi előadást is tartanak a fesztiválon, a Budapest Kongresszusi Központ Bartók Termében. A meghívott írókkal a szokásokhoz híven pódiumbeszélgetést rendeznek, egy másik alkalommal ugyancsak bemutatják a közönségnek a magyar irodalom orosz tolmácsolásában érdemeket szerzett Jurij Guszevet, Tatjana Voronkinát és Vjacseszlav Szeredát, akikkel magyar kollégáik, Goretity József és M. Nagy Miklós fognak beszélgetni.

A tavaszi könyvünnepen hagyománnyá vált elsőkönyvesek fesztiválján az idén tizenhat ország egy-egy fiatal szerzője vesz részt. Ezenkívül megrendezik az európai szerzők konferenciáját is, amelyre írókon kívül könyves menedzsereket várnak. A tanácskozáson azt vitatják meg, hogyan lehetne nagyobb lehetőségekhez juttatni az európai szerzőket az irodalomban, könyvkiadásban.

Várhatóan az idei fesztivál magyar irodalmi szenzációja lesz Spiró György új nagyregénye, a Fogság. A mű az áprilisi könyvfieszta előtt lát napvilágot a Magvető Kiadónál. Cselekménye az első században játszódik a Római Birodalomban, Jézus keresztre feszítésétől a hetvenes évekig tartó időszakban. Központi figurája egy a római zsidó diaszpórához tartozó fiatalember, Uri. A testileg sérült, de lelkileg és szellemileg erős ifjú megbízatások révén bejárja szinte az egész birodalmat, és ez alkalmat ad az írónak, hogy a kor széles panorámáját fesse fel, de nem romantikus stílusban, hanem erős társadalomkritikai éllel, modern eszközökkel.

Akik olvasták már kéziratban a művet, Spiró eddigi munkássága betetőzéseként értékelik. A Magvetőnél nagy reményeket fűznek a regény megjelentetéséhez.

A brazil író, a ma 58 éves Coelho mára Márquez után a világ második legolvasottabb dél-amerikai szerzője. Eredetileg jogot tanult, de hippiként beutazta a fél világot, majd színigazgatóként, dalszövegíróként, újságíróként próbált szerencsét, mielőtt regényírásba kezdett. Második regényével, az 1988-ban megjelent Az alkimistával vált világhírűvé. A meseelemekkel átszőtt kalandos történetet Voltaire Candide-jához, Saint-Exupéry

A kis hercegéhez hasonlították. Azóta megjelent műveiben

a szerzőt az élet végső kérdései foglalkoztatják. Magyarul eddig hét könyve látott napvilágot.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.