Forrás: MNO

Orbán fogást keres Gyurcsányon

A német nyelvterület sajtószemléje

2005. február 18. 11:49

Keresztes Lajos

A Die Presse magyar belpolitikai beszámolója szerint Orbán Viktor számára a 2006-os választás tétje: ha veszít, elvesztheti vezető szerepét pártjában. A Der Tagesspiegel a Sorstalanság berlini fogadtatásáról írja: egyesek szerint a film nem tudott felnőni a regényhez – mások a koncentrációs tábor témájának újszerű ábrázolása miatt dicsérték.

Die Presse (diepresse.com)

Az osztrák lap budapesti tudósítója Peter Bognar Magyarország elveszítette az önbecsülését című írásában mutatja be Orbán Viktor ország értékelő beszédét, melyben szerinte a polgári ellenzék vezetője új stratégiákat keresett, amelyekkel legyőzheti a “telegén” Gyurcsány Ferencet.

Hónapokig háttérben maradt a médiában. Még az állami televízióban rendszeresen bemutatott parlamenti ülésektől is távol maradt a vitakészségéről ismert politikus. De a legnagyobb ellenzéki párt vezetője ismét megjelent a politikai küzdőtéren. A nemzet helyzetéről mondott beszédében a jobboldali konzervatív Fidesz vezetője keményen támadta a balközép kormányt – írja az osztrák lap. Magyarország az elmúlt három évben összeomlott és elveszítette önbecsülését, mondta Orbán. A kormány pusztán a felvágásban jeleskedett, ennek levét a “munkások, parasztok, vállalkozók és nyugdíjasok itták meg, akiknek reálértékben csökkent a fizetésük, miközben nőtt az infláció és a munkanélküliség.”

Orbán Viktor eme beszédével próbált meg az ellenzék ismét lábra állni, hiszen amióta a fiatal “telegén” Gyurcsány lett Medgyessy utóda, azóta látványosan kisiklott a Fidesz politikája. Az ellenzéki párt azóta sem talált hatékony ellenszert a kormányfő agilis és támadó jellegű stílusával szemben. A Fidesz politikusai közül még képességei okán leginkább Orbán lehet Gyurcsány méltó ellenfele.

A közvélemény-kutatásokban is megmutatkozik, hogy a Fidesz-MPSZ előnye az MSZP-vel szemben jelentősen csökkent, a tavalyi esztendő 20 százalékos vezetésével szemben 8 százalékra zsugorodott – írja az osztrák lap. (Az MNO közben a Mediántól megtudta, hogy nem 8, hanem 12 százalékkal vezet a nagyobbik ellenzéki párt. Erről szóló cikkünk megtekintéséhez kattintson ide.) Tekintettel a Gyurcsány személyével szembeni koncepciótlanságra és az ezzel járó népszerűségvesztésre, még a Fideszen belül is feszültségek keletkeztek. Orbán, a párt eddig megkérdőjelezhetetlen vezére, hirtelen erős belső kritikával találta magát szemben.

Némi ellentmondástól sem mentesen megtudható továbbá Bognar cikkéből, hogy Orbán egyrészt befejezte pártjának modern néppárttá alakítását, ezért a májusi kongresszuson feltehetően lemond a Fidesz elnökének posztjáról. Másrészt rendkívüli kockázatokat jelent számára a 2006-os választás, mert ha ismételten elveszíti azt, akkor mint pártja befolyásos politikusának befellegzett. A választási kampány vezetésével a Fidesz az egyik legtehetségesebb utánpótlás politikusát, Rogán Antalt bízta meg.

Der Standard (derstandard.at)

A baloldali liberális osztrák lap Magyarország bővíteni kívánja a besúgói aktákhoz történő hozzáférést címmel tudósít a hazai törvényhozás vitáiról.

A budapesti kormány a kommunista titkosszolgálat aktáihoz történő hozzáférés jelentős bővítését tervezi. Elméletben ezzel minden párt egyetért, de komolyan vitatkoznak egyes részletkérdéseket illetően. Március közepén kell a kérdésről a parlamentnek döntenie.

Eddig csak az áldozatok számára volt lehetséges az aktákhoz történő hozzáférés. Két évvel ezelőtt lazítottak a törvényen, azóta nem szükséges a titkosszolgálati munkatársak nevét az áldozatok aktáiban átfesteni. Ezért lepleződtek le titkosszolgálati munkatársként olyan prominens személyek is, mint a korábbi szociáldemokrata miniszterelnök Medgyessy Péter.

Az osztrák lap beszámol arról, hogy a Political Capital által eddig nyilvánosságra hozott 60 fős listán nem volt meglepetés, a legtöbb ügyről korábban már részletesen tudósított a sajtó.

Az eredeti, az akták széles körét hozzáférhetővé tevő javaslatától a kormányzó szociáldemokraták immár visszatáncoltak. Az MSZP mostani szerint álláspontja szerint minden aktának zároltan kell maradnia, melyek még aktív titkosszolgálati munkatársra vonatkoznak. Ezt a korlátozást a koalíciós SZDSZ elutasítja.

A jobboldali konzervatív Fidesz azt szeretné, ha a leleplezett ügynökök a jövőben nem tölthetnének be nyilvános posztokat. Orbán Viktornak válaszolnia kellett arra a kérdésre, hogy a kérdést miért nem oldotta meg, amikor ő volt a miniszterelnök. A Fidesz elnöke szerint ez akkor nem volt aktuális – tudósít az osztrák lap.

Schwäbische Zeitung (szo.de)

A Berlinale verseny kategóriájában meglepetésre benevezett holokauszt film a Kertész Imre regényéből készült “Fateless” keddi bemutatójának megosztott a visszhangja. Egyesek úgy vélték, hogy a film nem volt képes felnőni a regényhez, mások viszont azért dicsérték, mert újszerűen mutatta be a koncentrációs tábor témáját. “Lemondtam a látványosságokról” – nyilatkozta a forgatókönyvet író Kertész kritikusainak.

Der Tagesspiegel (tagesspiegel.de)

A berlini napilap Happy-End címmel tudósít a “Fatelesst” követő sajtótájékoztatóról.

“A nap felkel, a nap lenyugszik, és ez szép. S ez Auschwitzban is szép” – mondja Koltai Lajos, amikor Kertész Imrével Berlinben bemutatja a “Sorstalanság” című regényből készült filmet. Ez volt annak a sajtótájékoztatónak a témája, mely a szépség és szörnyűség viszonyáról, valamint arról szólt, mit szabad a holokausztról készített filmek esetében. Abban a rendező és a szerző is egyetértett, hogy a film nem lehet komor, s abban is, hogy a történetet látványosságtól mentesen kell elmesélni. Az első forgatókönyv, az irodalmi műből egy bulvárfilmet csinált volna – meséli Kertész. Ezért a forgatókönyvet inkább maga írta meg. Arra a kérdésre, hogy egyáltalán miért készült film a regényből, úgy vélekedett a Nobel-díjas író, hogy vannak könyvek melyeket feltétlenül meg kell filmesíteni.

Még egy kérdés volt biztos: hogy a filmnek Berlinben kell futnia, abban a városban, ahol Kertész él, abban az országban, amelyik felelős a holokausztért. Azért, hogy ez egy ideig nem egészen így nézett ki, azért a producer szándéka a felelős, aki a frissen elkészült filmet szívesebben mutatta volna be egy külön vetítésen, hogy utána még egy nagy filmfesztiválra is elküldhesse. Most mégis a versenyfilmek között található. “Ez a legszebb happy endje a filmnek” – vélekedett Koltai.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.