Forrás: NOL

Kínzás-botrány a bagrami bázison is

BBC-lapszemle, 2005. február 18. 09:00

Amerikai katonák állítólagos visszaélései Afganisztánban, szexuális zaklatással vádolt ENSZ-tisztviselő és az uniós stabilitási paktummal kapcsolatos kérdőjelek – egyebek mellett ezekkel foglalkoznak a mai európai lapok.

A brit Guardian címlapján közölt cikk szerint új bizonyíték került elő arról, hogy az amerikai katonák hasonló visszaéléseket követnek el Afganisztánban, mint az iraki Abu-Ghraib börtönben. A lap a birtokába került dokumentumok alapján arról számol be, hogy a Kabulhoz közeli bagrami börtönben a katonák megalázó fotókat készítettek, és bántalmazták a foglyokat. A belső katonai vizsgálat során készült dokumentumokat egy amerikai polgárjogi csoport kapta meg egy hosszan húzódó jogi vita eredményeként. A Guardian megkereste az afganisztáni katonai szerepválallásért felelős amerikai központi parancsnokságot, lapzártáig azonban nem reagáltak az állításokra.

A Daily Telegraph világpolitikai rovatában a vezető cikk címe, hogy Amerika támogatná Izraelt egy Irán elleni támadásban. A lap George Bush amerikai elnök egy tegnapi nyilatkozata alapján számol be erről. A cikk szerint amikor Busht megkérdezték, hogy támogatná-e, ha Izrael megtámadná Teherán nukleáris létesítményeit, akkor először azt válaszolta, hogy fontosnak tartja az ügyben tett európai diplomáciai erőfeszítéseket. Utána azonban a lap szerint azzal folytatta, hogy ha ő lenne Izrael vezetője, akkor aggódna amiatt, hogy Irán nukleáris fegyverre tehet szert. Hozzátette, hogy miután Izrael az Egyesült Államok szövetségese, így támogatni fogják, ha a biztonságát veszély fenyegeti.

A szintén brit Independent a címlapján arról számol be, hogy szexuális zaklatás miatt lemondásra szólíthatják az ENSZ egyik magas rangú tisztviselőjét, a menekültügyekért felelős Ruud Lubberst. A 65 éves volt holland kormányfővel szemben azután indult belső vizsgálat, hogy egy az általa vezetett részlegnél dolgozó nő panaszt tett. A nő állítása szerint egy értekezlet végén Ruud Lubbers megfogta a derekát, és hozzányomta az ágyékát. Az Independent birtokába került vizsgálati jelentés szerint további négy másik nő is jelentkezett, hogy a menekültügyi főbiztos hasonlóan közeledett hozzájuk. A laphoz eljuttatott közleményében Lubbers közölte, hogy alaptalannak tartja a vizsgálat megállapításait. Megjegyezte azt is, hogy a vizsgálat során több munkatársnője is kiállt mellette – derül ki az Independent cikkéből.

A német Berliner Zeitung Gerhard Schröder kancellárt támadja az európai stabilitási paktum kapcsán, amelynek célja az lenne, hogy biztosítsa az eurózóna országainak költségvetési fegyelmét. A lap annak kapcsán ír erről, hogy szerdán találkozót tartottak az érintett tagállamok pénzügyminiszterei, akik nem tudtak megállapodni arról, hogy miként változtassanak a paktumon. Az újság szerint a német kancellár a pénzügyminiszterrel együtt megpróbálja hitelteleníteni a stabilitási előírásokat, mondván, hogy azok túl rugalmatlanok. A lap viszont úgy fogalmaz, hogy ezek után nem csoda, hogy más országok is követik a rossz német példát, utalva arra, hogy Németország többször is megsértette a paktum szabályait.

A spanyol sajtó az ETA baszk szeparatista szervezet két tagjának letartóztatásával foglalkozik fő témaként. A hatóságok a két tagot robbanóanyagok birtoklása és lehetséges politikai és katonai célpontok ellen tervezett akciók miatt tartóztatták le. Az El Pais az ETA baoldali szárnyát, a Batasunát támadja. A lap szerint a szervezet poltikai hitele a nullával egyenlő, ha nem képes meggyőzni az ETA vezetését arról, hogy fejezzék be a más pártokhoz tartozó választott tisztviselők elleni merényleteket.

(BBC)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.