Forrás: SG

Az elmúlt hat hónapban az izraeli iMesh – egyedülálló módon – a kiadók szövetségének beleegyezésével működött, azonban a hálózat hamarosan fizetőssé alakul, és szűrni fogják az illegális másolatokat.

A vállalat már jó ideje dolgozik a hálózat átalakításán. A cél a kiadók számára teljes mértékben elfogadható, fizetős szolgáltatás kialakítása, amely nem tűri meg a kalózmásolatokat, viszont továbbra is letöltésre kínálja majd a felhasználók körében oly népszerű, szerzői joggal védett tartalmakat. Az iMesh ezt az Audible Magic nevű cég által kifejlesztett technológia segítségével véli megvalósíthatónak, amely blokkolja az engedély nélkül lemásolt anyagok forgalmát. Az eredeti tervek szerint az új szolgáltatásnak még a tavalyi év végén be kellett volna indulnia, de úgy tűnik, hogy a terv késedelmet szenvedett – a vállalat szóvivője mindenesetre biztatónak ítélte az eddigi fejleményeket.

Érdekes módon ezúttal a RIAA is türelmesnek mutatkozott, és a szervezet szóvivője úgy ítélte meg, hogy a cégnek több időre van szüksége. „Úgy döntöttünk, hogy több időt adunk nekik, hogy befejezzék, amit elkezdtek” – jelentette ki Jonathan Lamy szóvivő. A szervezet júliusban peren kívül egyezett meg a céggel, azzal a feltétellel, hogy átalakítja szolgáltatását.

Szakértők szerint a RIAA türelme egyértelműen jelzi, hogy a szövetség milyen óriási jelentőséget tulajdonít a fájlcserélgető hálózatok új generációjának, és igyekeznek támogatni az első lépéseket. Az iMesh közleménye szerint ezzel egy időben a jelenlegi szolgáltatást is tovább finomítják, hogy ily módon is kedvezzenek a letöltőknek. Az újítások közül kiemelték, hogy eltávolították a felhasználók által kifogásolt reklámszoftvert, amely sokak számára zavaró volt, és egyesek szerint a reklámok mellett kémszoftvert foglal magában. Maga a program pedig továbbra is népszerű: dacára a beígért változtatásoknak, az elmúlt héten egyedül a Download.com-ról 715 ezer alkalommal töltötték le a szoftvert.

SG Hírmagazin

Comments are closed.