Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 18. péntek

Viktor Juscsenko régi külsejére áhítozik

Még hosszú kezelésre lesz szüksége gyógyulásához az ukrán elnöknek, akinek a szervei súlyos veszélynek vannak kitéve

Viktor Juscsenko hivatalosan már több mint egy hónap óta Ukrajna elnöke. Az ugyan csak hosszabb távon dőlhet el, képes lesz-e politikai célkitűzéseit teljesíteni, arra azonban hamarabb kaphatunk választ, arca visszanyeri-e régi formáját. Az ukrán főügyész minap tett bejelentése szerint szándékosan, s valószínűleg néhány kormányzati illetékes közreműködésével mérgezték meg az ukrán államfőt még hatalomra jutását megelőzően tavaly szeptemberben.

Szvjatoszlav Piszkun szerint a dioxinmérgezés tényét a kórháztól kapott vizsgálati eredmények is alátámasztják. Mint mondta, előre megtervezett akcióról volt szó, amelyben valószínűleg néhány kormányzati illetékes is érintett. Juscsenkót minden bizonnyal azon a tavaly szeptember 5-i vacsorán mérgezték meg, amelyen részt vett az ukrán titkosszolgálat akkori helyettes vezetője is. A jelenlegi államfő tábora tulajdonképpen kezdettől fogva mérgezést emlegetett, ám ezt akkor még a világsajtó is megmosolyogta. Az európai újságírók sem akarták elhinni, hogy Ukrajnában ilyen alattomos eszközöket képesek bevetni a hatalmon lévők. Ráadásul a kezdeti ausztriai vizsgálati eredmények sem támasztották alá egyértelműen a mérgezés tényét.

Mindez persze már a múlté. A narancsszínű forradalom elsöpörte a múlt rendszer embereit. A dioxinmérgezés következményei azonban – a ragyás, deformált arc – még jó ideig emlékeztetik Juscsenkót arra, milyen gyötrelmes utat kellett bejárnia államfővé választásáig. Január végén, a Juscsenko az amerikai CBS televíziónak elmondta: tudja, honnan származik az az anyag, amellyel megmérgezték. Az államfő akkori elmondása szerint ilyen anyagot többek között Oroszország három-négy katonai laboratóriumában, továbbá az Egyesült Államokban állítanak elő. Juscsenkót az ukrán titkosszolgálatok állítólag arról is informálták, hogy az említett helyek közül honnan érkezett a veszélyes vegyi anyag, ám az erre vonatkozó bizonyítékokat egyelőre az ukrán főügyészség vizsgálja.

A Novaja Gazeta orosz lap egyik cikkében azt sugallta, hogy Juscsenko megmérgezésének tervéről az orosz titkosszolgálat is tudott. A lap szerint sokatmondó, hogy a dioxin egy ritka típusáról van szó, amelyet Ukrajnában nem is tudnak előállítani. A lap cikkében nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Juscsenko első külföldi útja nemcsak azért vezetett Moszkvába, mert így akarta jelezni: Oroszország fontos partner marad Ukrajna számára, hanem azért is, mert el akart beszélgetni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel megmérgezésének körülményeiről. A lap szerint a két elnök között egyfajta megállapodás született arról: Kijev nem hozza nyilvánosságra azokat a bizonyítékokat, amelyek igazolják az orosz titkosszolgálat részvételét a Juscsenkóval szembeni akcióban, ennek fejében Moszkva nem ‘hecceli’ tovább az Oroszországgal rokonszenvező kelet-ukrajnai lakosságot az új vezetés ellen. Az sincs kizárva – véli a lap -, a megállapodás része volt az is, hogy Juscsenko azt jelölhet kormányfőnek, akit akar. Moszkva emiatt fogadta meglepő higgadtsággal Julija Timosenko asszony kinevezését, aki eleddig persona non gratának számított az orosz fővárosban. A lap szerint ha tényleg létezik ez a hallgatólagos megállapodás Juscsenko és Putyin között, akkor sosem derül fény arra, ki áll a volt ellenzéki politikus megmérgezésének hátterében.

Viktor Juscsenko már többször utalt arra: mindent igyekszik megtenni annak érdekében, hogy új, fiatalos külsőt varázsoltasson magának. Ám képesek lesznek-e az orvosok megbirkózni a feladattal? Nos, egyértelmű válasz nincs, nem is lehet erre. Decemberben egy izraeli lap tudni vélte, hogy Juscsenko a közel-keleti államba utazik, ahol neves plasztikai sebészek veszik kezelésbe arcát, amely lényegében az ukrán ellenállás jelképévé vált. Valószínűleg csupán hírlapi kacsáról lehetett szó, mert az izraeli útból semmi sem lett. Az ukrán elnök állítólag – Ausztria után – Svájc felé vette az irányt. Jóllehet, egyetlen hivatalos forrás sem erősítette meg a hírt, ám a Le Temps svájci napilap úgy értesült, hogy a genfi klinikán kezelik az egykori ellenzéki politikust. A lap kissé kétkedve tette fel a költői kérdést: vajon mi az, amihez ebben az intézményben jobban értenek az orvosok, mint a földkerekség más kórházaiban? A frankofon lap a svájci szakértőt, Renato Panizzon professzort szólaltatta meg, aki utalt arra: Juscsenkót a dioxin lehető legmérgezőbb fajtájával, az úgynevezett TCCDD-vel (tetrachlorodibenzo-p-dioxin) akarták eltenni láb alól. Ilyen anyag okozott súlyos környezeti katasztrófát 1976-ban az itáliai Sevesóban, amikor egy gyárból mintegy 600 grammnyi dioxin szabadult el.

Juscsenko szervei is súlyos veszélynek vannak kitéve. A szeme, a mája, az idegrendszere is megsérülhetett, s a vérébe is káros anyagok kerülhettek. A helyzetet súlyosbítja, hogy a dioxin felezési ideje tíz év, vagyis 2015-ben a jelenlegi mennyiség ötven százaléka megmarad az ukrán elnök szervezetében.

Panizzon professzor elismerte, hogy az ukrán elnök számára Svájcban próbálnak új külsőt varázsolni, illetve itt próbálják ellensúlyozni a méreganyag szörnyű hatásait. Mint mondja, az országban valóban kiváló szakemberek dolgoznak, ám merő botorság lenne gyors és persze látványos gyógyulást várni. Mint mondja, rendszeres utókezelésekre lesz szükség, mert a dioxin újabb és újabb szerveket veszélyeztethet. Juscsenkónak tehát nemcsak szakértő kezekre van szüksége a gyógyulásban: szerencse nélkül nem maradhat esélye a túlélésért folytatott küzdelemben.

Rónay Tamás

CopyRight Népszava

Comments are closed.