Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 18. péntek

Közgyűlési vitanapot tartanának Debrecenben

Tematikus közgyűlési vitanap összehívását kezdeményezték Debrecen önkormányzat SZDSZ-es képviselői, hogy a képviselők áttekinthessék és megvitathassák mindazokat az ‘ügyeket’, amelyek e ciklusban ‘rossz színben’ tüntették fel a várost. Kovács László, szabad demokrata önkormányzati képviselő azt javasolta, a városi televízió egyenes adással tegye lehetővé, hogy a vitát a cívis polgárok is figyelemmel kísérhessék. A politikus egyúttal emlékeztetett arra, hogy több, a debreceni vezetéssel kapcsolatban álló személy ellen indult korábban büntetőeljárás, a helyi vagyonkezelő egyik igazgatósági tagját például jogerősen el is ítélték csalás bűntette miatt. Kovács rámutatott arra, hogy nemrég egy olyan ügyvéd keveredett közokirat-hamisítási ügybe, aki a gyanú szerint szintén több ponton kötődhet a debreceni önkormányzathoz. (Népszava)

Budapesten az Európa Tanács önkormányzati szakemberei

A jövő héten Budapesten rendezik meg az Európa Tanács helyi és regionális önkormányzatokért felelős minisztereinek konferenciáját – jelentette be a belügyminiszter. Lamperth Mónika elmondta, a 46 tagország közül 38 képviselteti magát a kétnapos tanácskozáson, közülük 19-en miniszteri szinten. A tanácskozást Mádl Ferenc államfő nyitja meg. A belügyminiszter közölte, a tanácskozás egyik fő témájának ő tartja a vitaindító előadását: a magyar tapasztalatokat is ismertetve, a helyi és regionális demokrácia kihívásait és prioritásait mutatja majd be. (MTI)

A drogfogyasztás visszaszorításáról

A kábítószer-fogyasztás problémájának komplex kezelése és nem a megtorló jellegű büntetőjog alkalmazása a jó drogpolitika – mondta az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára. Hankó Faragó Miklós szerint a fogyasztás visszaszorításában a megelőzés, a felvilágosítás, valamint a probléma egészségügyi és szociális kezelése segíthet. Kiemelte azonban, hogy a drogkereskedők és a -terjesztők megítélését élesen el kell választani az alkalmi fogyasztók esetétől, velük szemben teljesen egyértelműen a súlyos büntetést kell alkalmazni. (MTI)

Közös érdek megoldani Mehmet ügyét

Közös magyar és török érdek, hogy minél gyorsabban le lehessen zárni az illegálisan külföldre vitt magyar kisfiú, Mehmet Károly ügyét – jelentette ki a külügyminisztérium politikai államtitkára, amikor fogadta Törökország új budapesti nagykövetét. Bársony András ismét felhívta a figyelmet Tüysüz Mehmet Károly ügyére, akit török édesapja az édesanya beleegyezése nélkül még tavaly nyáron vitt illegálisan külföldre. A kisfiú hollétéről tavaly nyár óta nincs biztos információ. Az államtitkár azt mondta a nagykövetnek, hogy magyar megítélés szerint a török rendőrség nem tesz meg minden tőle telhetőt a gyermek tartózkodási helyének felkutatása érdekében. (MTI)

Elhunyt Almásy Tibor dandártábornok

92 éves korában elhunyt Almásy Tibor dandártábornok, Székesfehérvár díszpolgára, aki a II. világháború idején, katonatisztként megmentette mintegy négyszáz zsidó életét. A világháború után Kanadába költözött, de adományaival rendszeresen támogatta szülővárosát: segítette a Donát kápolna újjáépítését, a ciszter diákokat és a székesfehérvári idősek otthonának bővítését. Életének utolsó éveit Hódmezővásárhelyen töltötte, ott érte a halál február 4-én. Székesfehérvár önkormányzata saját halottjának tekinti. A tábornokot február 18-án katonai tiszteletadás mellett Székesfehérváron helyezik örök nyugalomra. (MTI)

Utalvánnyal az egészségért

Mind az egészségpénztári-, mind pedig az utalvány piacon egyedülálló megoldást kínál az Accor Services Magyarország Kft. új terméke, a Ticket Wellness egészségpénztári utalvány – tájékoztatott Arnaud Erulin, a cég ügyvezető igazgatója. Az utalvány formájában adott egészségpénztári hozzájárulás a munkáltatónak havi 57000 forintig adó- és járulékmentes, a munkavállalónak pedig egy rugalmas, kézzelfogható, extra juttatást jelent. Az utalvány gyógyszertárakban, gyógynövény boltokban, optikusnál, sportboltban, wellness- és thermálhotelekben váltható be, de utalvánnyal fizethetünk a gyógytornásznál, sőt a fogorvosnál is. (Népszava)

CopyRight Népszava

Comments are closed.