Forrás: NOL

Izraeli: leállították a házrombolásokat

Népszabadság Online, 2005. február 17. 19:54

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter csütörtökön elrendelte, hogy szüntessék be az izraeliek elleni támadásokat elkövető palesztinok és családtagjaik házainak lerombolását.

Mofaz úgy határozott, hogy ‘megszünteti a terroristák házai lerombolásának jogos gyakorlatát, mint az elrettentés eszközét, Móse Jaalon tábornok, vezérkari főnök ajánlását követve’ – jelentette be közleményben az izraeli védelmi minisztérium, hozzátéve, hogy a házrombolások politikáját ‘a körülmények gyökeres változása esetén’ ismét felújíthatják.

A Háárec tel-avivi napilap előzőleg arról számolt be, hogy a hadsereg belső vizsgálata szerint a házrombolások hatástalanok maradtak, felizzították a palesztinok dühét, és nem riasztottak el a további támadásoktól. A házrombolások rendszeresen heves nemzetközi bírálatokat váltottak ki, emberjogi csoportok a kollektív büntetés egy fajtájának nevezve elítélték a mostanáig folytatott gyakorlatot.

A B’Celem izraeli emberjogi csoport szerint a palesztin felkelés kitörése, 2000 szeptembere óta a hadsereg 675 házat robbantott fel vagy gyalult le a Jordán nyugati partján és a Gázai övezetben, 4239 embert téve hajléktalanná. További 3500 lakóépületet döntöttek romba katonák biztonsági okokra hivatkozva, elsősorban a Gázai övezet déli peremén fekvő Rafah körzetében. A házrombolások miatt összesen 28 ezer palesztin vált földönfutóvá – állítja a B’Celem.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.