Forrás: NOL

w Távirati stílusban

Munkatársunktól, 2005. február 17. 00:00

Kép: FOTÓ: KOVALOVSZKY DÁNIEL

Buszjárat a “két” Kasmír között

A tűzszüneti vonalon keresztül indít buszjáratot India és Pakisztán a megosztott Kasmír két fele között. Ez az első kézzelfogható eredménye az egy éve elkezdődött, India és Pakisztán közötti megbékélési folyamatnak. Az április 7-től működő buszjárat lehetővé teszi az 1947-es háború óta megosztott térségben a családok számára a látogatásokat. A pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban kötött megállapodás több járat indítására is vonatkozik. (MTI)

Csángó gyermekek “örökbefogadása”

A csángó bálon (képünkön) bejelentett keresztapaprogram keretében csángó gyermekek örökbefogadását tervezik a bukaresti magyar nagykövetség munkatársai. A nagykövetség csatlakozik a Legyen Ön is keresztanya! keresztapa! elnevezésű programhoz, amely csángóföldi gyermekek oktatásához kíván hozzájárulni. A térség falvaiban egyre többen veszik igénybe az oktatási-nevelési támogatást, amely lehetővé teszi, hogy magyar családok is jelképesen örökbe fogadjanak egy gyermeket. (MTI)

Hatályba lépett a kiotói jegyzőkönyv

Érvénybe lépett tegnap a 159 állam által 1997-ben aláírt kiotói jegyzőkönyv. A szerződésben a fejlett ipari országok vállalják az üvegházhatás és az abból adódó globális felmelegedést okozó káros gázok kibocsátásának csökkentését. Eddig 140 állam törvényhozása ratifikálta az egyezményt, de a kibocsátások 35%-áért felelős Egyesült Államok nem. (MTI)

Osztrák megemlékezés magyar zsidókról

Magyar zsidók ausztriai halálmenetelére emlékeztek Grazban. A város 1945 áprilisában az egyik állomása volt a nácik által erődítési munkálatokra kényszerített fogolyoszlopnak. A megemlékezéssorozatot azért kezdeményezte Christian Gmeiner felső-ausztriai művész, mert ijesztőnek tartja, hogy honfitársainak többsége semmit sem tud az országukon keresztülhajszolt zsidók halálmeneteléről. A II. világháború befejezése előtt néhány hónappal magyar zsidók ezreit hajtották Ausztrián keresztül a mauthauseni és gunskircheni koncentrációs táborok felé. (MTI)

Spanyol népszavazás az EU-alkotmányról

Az európai alkotmány elfogadásának sorsa Nagy-Britanniában a legbizonytalanabb, mint egyedüli ország, ahol az ellenzők vannak többségben. Most vasárnap tartják Spanyolországban az ügyről az első népszavazást. (MTI)

Ki mérgezte meg Juscsenkót?

Viktor Juscsenko ukrán elnök megmérgezésének ötlete állítólag a volt orosz tanácsadójától származik. A Kanal 5 televíziós társaság egyik műsorában közölték, hogy egy olyan magnószalag került az ukrán legfőbb ügyészség birtokába, amely állítólag az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) két munkatársának telefonbeszélgetését rögzíti. Ők Juscsenko megmérgezésének gondolatát Gleb Pavlovszkijnak tulajdonítják. Az érintett határozottan tagadta a vádakat, és primitív hamisítványnak nevezte a felvételt. (MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.