Forrás: NOL

Nincs bizonyíték az iráni atomfegyver létére

Teherán hat hónapon belül megszerzi a szükséges tudást

Népszabadság Online, 2005. február 16. 14:12

Nincs bizonyíték arra, hogy Irán atomfegyver létrehozásán dolgozna -jelentette ki a The Washington Post című amerikai lapnak Mohamedel-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója egyszerdán közölt interjúban.

Baradei ugyanakkor szorgalmazta, hogy az Egyesült Államok vállaljon nagyobb szerepet a diplomáciai erőfeszítésekben, amelyek arra irányulnak, hogy Iránt és Észak-Koreát sikerüljön tárgyalásokra késztetni nukleáris programjukról.

‘Nem gondolom, hogy a párbeszéd azt jelentené, hogy legitimnek tekintjük az adott berendezkedést. Ők (az amerikaiak) párbeszédet folytatnak Észak-Koreával, mégsem gondolom, hogy ez legitimálná az észak-koreai rezsimet’ – mondta. Méltatta ezzel szemben (az Iránnal folytatott több tárgyalási kört maga mögött tudó) Nagy-Britannia, Franciaország és Németország erőfeszítéseit.A Londonban tartózkodó Szilvan Salom izraeli külügyminiszter ezzel szemben szerdán egy sajtóreggelin úgy vélekedett: Iránnak hat hónapon belül rendelkezésére állhat az atombomba gyártásához szükséges tudás, ugyanis ez alatt az idő alatt elvégezhetik a szükséges teszteket és kísérleteket. A külügyminiszter az izraeli kormány régóta hangoztatott álláspontját ismételte meg ezzel, miszerint Teherán potenciális nukleáris fenyegetést jelent.

Az Egyesült Államok a levegőből kémkedik az iráni nukleáris tevékenység után, kémműholdak segítségével – idézte Ali Juneszi titkosszolgálati minisztert szerdán az IRNA hivatalos iráni hírügynökség. A The Washington Post néhány nappal ezelőtt azt írta, hogy Washington pilóta nélküli repülőgépeket vet be, hogy bizonyítékot találjon vélekedésére, miszerint az iráni nukleáris program katonai jellegű. Az Egyesült Államok cáfolta a tekintélyes napilapban megjelent állítást.

(MTI/AFP/Reuters/AP)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.