Forrás: Tűsarok

az autonóm nők lapja 2005. február 16., szerda – Julianna, Lilla

SZOC&POLÉLETMÓDKULT&ARTCIBERCSALÁDSZEX&GENDERKARRIERPORTRÉGALÉRIAFÓRUMARCHÍVIMPRESSZUM

„Mitsou” éneke

[2005.02.10. 13:31]

KULT&ART

Nyomtatható formaForrás: Tűsarok

Juhász Miczura Mónika Miczura Mónika koncertjét február 11-én 20.00-tól lehet meghallgatni a Marczibányi Téri Művelődési Központban (Bp. II. Marczibányi tér 5/a.)

Az énekesnő összetéveszthetetlen hangjával, egyedi előadói tehetségével világszerte a legrangosabb helyen szerepel a roma előadóművészek sorában. Újonnan alakult zenekarában olyan zenészek veszik körül, akik a tradicionális zene iránti érzékenységükkel izgalmas zenei környezetbe helyezik Mitsou dalait. Három év hallgatás után megszületett a hosszú kísérletezés, útkeresés eredménye. Egy lemez, a roma kultúra gyökereiből és a jelenvaló világ hatásaiból táplálkozó alkotás: a Mitsoura

Mitsou Békéscsabán nevelkedett. Családjában mindennapos volt a tánc, az éneklés. Édesanyja gyönyörűen énekelt.

Szentesen járt gimnáziumba, dráma-irodalom tagozatra. Színpadra először 16 évesen lépett egy iskolai Ki mit tud ? alkalmával. Egy cigány hallgatót énekelt. Előadása nagy meglepetést váltott ki, új volt és mélységesen felkavaró.

Később a család Budapestre költözött. Mitsou-t itt hozta össze a sors Zsigó Jenővel, az Ando Drom együttes vezetőjével, aki felismerte benne az ösztönös tehetséget. Úttörő hangzás az autentikus roma zenében, lemezek ( Kaj phirel o Del, Phari mamo ) és koncertek a világ szinte minden szegletében – 8 év sikertörténete.

Mitsou már az együttessel közösen töltött évek alatt elkezdte önálló művészi munkáját. Énekelt filmzenékben ( Tony Gatlif: Gadjo Dilo, Swing, Kamondy Zoltán: Kísértések…) Évek óta együtt dolgozik Hans-Erik Philip, dán zeneszerzővel. Rendszeres vendég a francia Bratch zenekar koncertjein, lemezfelvételein. A nemzetközi Global Vocal Meeting tagja.

A színpadon átélt hatások Mitsou-t arra ösztönözték, hogy megkeresse a saját dalait, a saját zenéjét. Kilépett az Ando Drom-ból, és elindult egy akkor még távoli cél felé. Legkedvesebb dalait gyűjtötte csokorba.

„Ezek a dalok különböző cigány tradíciókból – a lovári, collár, gulvári, romungro – zenei hagyományokból származnak. Édesanyám dalai, a család dalai, a közös ünnepek, a temetések dalai. Gyűjtések idős cigány emberektől, akik olyan tehetséggel énekeltek ahogyan én talán sohasem fogok.”

Nem kizárólag az eredeti motívumok megőrzése volt a cél, sokkal inkább annak a környezetnek, atmoszférának a hallhatóvá tétele, ami körülveszi ezeket a dalokat.

„A Mitsoura-val akartam újra a közönség elé lépni. Hogy így ismerjenek meg, amilyen vagyok, amilyen lettem. Természetes folyamat volt. Egy szép, lassú kiteljesedés.

Nekem így szólnak ezek a dalok.” – Mitsou

A zenekar tagjai: Monori András – gadulka, kaval, sax, ektar, zurna

Szalai Péter – tabla, ghatan, doromb, dholak, kalimba, konnakol

Dés András – kanna, bodhran, riq, ride, darbouka, percussion

Lukács Miklós – cimbalom

Moldvai Márk – computer, keyboards, live surround

Mandula Éva – live animation

További infók a www.marczi.hu honlapon.

regisztráció | elfelejtett jelszó

kérem, válasszon!KutatásokJogszabályokSegélyszolgálatokHazai intézményekKülföldi szervezetek

Cunami Totál Brutál!!! (19)

A nő, ha zsidó (35)

Gyerek, szülő, iskola (87)

reklám, média, köznyelv (50)

Hímsovinizmus, vagy csak taplóság? (108)

Lévai Katalin szívesen lenne államfő (32)

Esküvő: hol, hogy, miben, kivel? (33)

szülni, szülni, szülni (82)

Vagina monológok a Tűsarokban (7)

Iskolatáska

Személyközpontú pedagógusaink, Lipták Erika és Várvári-Illés Orsolya várják a kérdéseket. ť

Karrier tanácsadás

Ha váltani akarsz, ha interjúra készülsz, ha régóta megoldatlan munkahelyi konflik- tustól szenvedsz, ha a cégedet karcsúsí- tani akarják…ť

Lánczi Judit

HR tanácsadó

A pszichológus válaszol

Ha egyedül vagy, ha túl nagy a család, ha minden összejött, ha nem tudsz kitörni, ha nem bírsz benne maradni…ť

Ritter Andrea

klinikai szak-pszichológus

Copyright Š 2004 Anyahajó Kulturális Egyesület ˇ Minden jog fenntartva. HONLAPTÉRKÉPMÉDIAAJÁNLAT

Comments are closed.