Forrás: NOL

Iráni-szíriai szövetség

Hírösszefoglalónk, 2005. február 17. 00:00

Izraeli hegyivadász mobiltelefonál a behavazott Golán-fennsíkonKép: FOTÓ: REUTERS – GIL COHEN MAGEN”Közös frontot” hoz létre az Egyesült Államoktól szorongatott Irán és Szíria – közölte tegnap Mohammed Reza Aref-Jazdi iráni alelnök, miután találkozott Mohammed Nadzsi el-Otari szíriai kormányfővel. – Készek vagyunk segíteni Szíriának minden területen, hogy szembeszállhasson a fenyegetésekkel – jelentették be Teheránban. A George W. Bush elnök által a „gonosz tengelyébe” elhelyezett Irán és Szíria – az elemzők szerint a háborús helyzethez közelítő – fenyegetettség nyomására döntött így.

Iránban cáfolták, hogy támadás okozta volna az ország atomerőművétől húsz kilométerre, Dailam városa közelében történt robbanást, melyről korábban az iráni televízió adott hírt – jelentette a Reuters. Korábban az USA többször megfenyegette Iránt, hogy célzott támadásokkal lerombolja atomerőművét, mert ott atomfegyver gyártását sejti.

Washington kedden sürgős konzultációra visszahívta damaszkuszi nagykövetét, hogy kimutassa súlyos neheztelését Rafik Hariri volt libanoni miniszterelnök meggyilkolása miatt. Amerikai tisztviselők hangsúlyozzák: Szíria katonai jelenléte és politikacsináló szerepe a forrása Libanon belső ingatagságának. Az amerikai vezetés nyugtalanul fogadta Oroszország szerdai bejelentetését, mely szerint rakétarendszert akar eladni Szíriának. Washington szerint Szíriában a szélsőségesek nyernek a fegyvereladásból. Izrael nem zárja ki, hogy a Hezbollah libanoni síita szervezet áll Hariri meggyilkolása hátterében – melyet jelentések szerint Szíria és Irán támogat.

Eközben Bejrútban százötvenezer gyászoló, izgatott és feszült libanoni kíséretében eltemették a merényletben meggyilkolt Rafik Hariri volt libanoni kormányfőt.

A politikai pártok lobogóit lengető tömeg idővel Szíria elleni tüntetéssé változtatta a gyászmenetet. „Szíria kifelé”, „Bosszút állunk Lahudon és Bassáron” – szóltak a szlogenjeik Emil Lahud Szíria-barát libanoni elnökre és Bassár el-Aszad szíriai elnökre utalva. Libanon hagyományosan szemben álló felekezeteit és politikai erőit eddig is egységbe kovácsolta a szíriai kivonulás követelése, Hariri halála ezt erősíti tovább. Libanon nemzetközi szakértők bevonását fogja kérni a merénylet elkövetői utáni nyomozásban.

A hatvanéves politikust magánszertartáson búcsúztatták. A család nem járult hozzá állami temetéshez, sem Szíria-párti libanoni politikusok részvételéhez. Ott volt azonban Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja, William Burns, az USA közel-keleti megbízottja, Amr Musza, az Arab Liga főtitkára és Nabil Saat palesztin külügyminiszter.

Valószínű a Szíria elleni katonai akció – mondta lapunknak Georg Spöttle terrorizmus-szakértő. Véleménye szerint erre még az idén sor kerülhet, hiszen az amerikaiak gőzerővel folytatják az iraki nemzeti gárda kiképzését, hogy minél előbb át tudják csoportosítani haderejüket. Szíria komoly feladat lesz, hiszen erős, masszív hadsereggel bír, és a szerdai bejelentés alapján elképzelhető, hogy Irán is segíteni fogja Damaszkuszt. Spöttle szerint Irakhoz hasonlóan Szíriára embargókkal és a fenyegetettség fenntartásával fognak nyomást gyakorolni. A katonai akcióból Izrael megpróbál majd az utolsó pillanatig kimaradni – mondja a szakértő. Izraelnek nem érdeke, hogy háború legyen, az ifjabb Aszad szíriai elnököt kezelhető partnernek tartja. Háború esetén destabilizálódhat Egyiptom is – folytatja Spöttle -, ha egy arab állammal szemben ismét az USA pártjára áll. Az is kérdés, mennyire lenne képes Libanon egyedül önmaga egyben tartására és irányítására. Ezért nem valószínű, hogy Izrael állna a Hariri elleni merénylet hátterében. A szakértő azt is kétli, hogy Szíria követte volna el a gyilkosságot (vagy finomabban csinálta volna), hiszen ez – mint látjuk – a libanoni ellenzék és Szíria ellenségeinek kedvez. Olyan szervezet követhette el, amelyik az USA malmára akarja hajtani a vizet a térségben – véli a szakértő. (Z. E.)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.