Forrás: Magyar HírlapEgységfrontban Damaszkusz és Teherán

Irán és Szíria

Irán és Szíria úgy határozott, hogy közösen száll szembe minden fenyegetéssel – közölték Teheránban, miután Mohammed Reza Aref iráni alelnök tárgyalt Nadzsi el-Otari szíriai kormányfővel. Bejrútban heves Szíria-ellenes hangulatban temették el tegnap Rafik Hariri volt libanoni kormányfőt. William Burns, az Egyesült Államok közel-keleti megbízottja – aki részt vett a szertartáson – a szíriai csapatok azonnali és teljes kivonását követelte Libanonból.

A térségben feszült a hangulat. Az iráni televízió tegnap azt jelentette, hogy ismeretlen repülőgépről kilőtt rakéta csapódott be Dajlam kikötőváros közelében, abban a tartományban, ahol Iránnak atomerőműve is van. A televízió később pontosított, és közölte, hogy iráni repülőgép ejtett le egy üzemanyagtartályt, az robbant fel.

Az iráni alelnök és a szíriai kormányfő találkozója után Reza Aref bejelentette: „Minden területen készen állunk segíteni Szíriának a fenyegetésekkel szemben. Mindkét országra nagyon erős nyomás nehezedik az Egyesült Államok részéről.” Teheránt azzal vádolja Washington, hogy titokban atomfegyvert készít, és támogatja a terrorizmust. Condoleezza Rice nemrég Iránt és Szíriát is „a zsarnokság előretolt helyőrségei” között emlegette.

Damaszkusz gyanús

Az Egyesült Államok és Szíria közötti régebbi keletű feszültséget Rafik Hariri meggyilkolása szította fel. A volt libanoni kormányfőt – és vele együtt tucatnál is több embert – hétfőn egy feltehetően öngyilkos robbantó ölte meg Bejrút közepén. A libanoni ellenzék Szíriát gyanítja a merénylet mögött. Az Egyesült Államok nem vádolta ugyan kifejezetten Szíriát, de vizsgálatot sürgetett. Washington és a nemzetközi közösség emellett követeli Damaszkusztól, hogy engedelmeskedjék az ENSZ Biztonsági Tanácsa tavaly szeptember 2-án hozott 1559-es határozatának, amely felszólít a Libanonban tartózkodó minden idegen erőt a kivonulásra. Libanonban egyetlen „idegen haderő” van: 14-17 ezer szíriai katona.

A szíriai cáfolatok ellenére Washington hazahívta damaszkuszi nagykövetét. Margaret Scobey elutazása előtt tárgyalt a szíriai külügyminisztériumban, de nem nyilatkozott.

Az Egyesült Államok fontolóra vette, hogy – a nagyon kemény tavaly májusi szankciók után – újabb büntetőintézkedéseket tesz Szíria ellen, ha az nem vonja ki katonáit Libanonból. William Burns kivonulást követelő bejrúti felszólítása feltehetően az utolsó figyelmeztetés.

„ufók” irán felett

Otari szíriai kormányfő Teheránban elmondta, hogy az iráni vezetőkkel tartott tárgyalásaira „nagyon fontos és nagyon kényes időszakban került sor, mert Damaszkusz és Teherán egyaránt számos kihívással kénytelen szembenézni”.

„Szíriai testvéreink nagyon is konkrét fenyegetésekkel állnak szemben, reméljük, tanulni fognak a mi tapasztalatainkból. Készek vagyunk bármilyen segítséget megadni” – válaszolt az iráni alelnök.

Ali Juneszi iráni hírszerzési miniszter tegnap jelentette be, hogy az Egyesült Államok pilóta nélkül repülőgépekkel végez felderítést Irán légterében, a nukleáris létesítmények felett. Ezek a gépek fényképeznek, illetve érzékeny műszereikkel mérik a sugárzást, elemzik a a levegő ösz-szetételét. Juneszi szerint az iráni lakosság észlelte a „fényes tárgyakat” a levegőben.

A The Washington Post vasárnap idézett egy meg nem nevezett amerikai személyiséget, aki elmondta, hogy a felderítő gépek legalább egy éve gyűjtik az adatokat Irán légterében. Az iráni légierő decemberben parancsot kapott „minden gyanús, ismeretlen repülő tárgy” lelövésére. Az amerikai lap közlését Washingtonban cáfolták is meg nem is.

Washington nemrég közölte: „egyelőre” nincs napirenden katonai akció Irán ellen, de ennek lehetőségét még Bush elnök sem zárta ki.

Tegnap állt elő Londonban Szilvan Salom izraeli külügyminiszter azzal a bejelentéssel, hogy Irán hat hónapon belül képes előállítani atomfegyvert.

Folytatás a nyomtatott verzióban.

fgy

©

Comments are closed.