Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 17. csütörtök

Börtön fenyegeti az újságírókat

Két amerikai újságíró egy bíróság ítélete szerint törvénytelenül hozta nyilvánosságra annak a CIA-ügynöknőnek a nevét, akinek a férje nyíltan bírálta George W. Bush amerikai elnököt. A bírák arra akarják kötelezni a két tollforgatót, tegyék közzé, kitől szerezték információjukat, illetve milyen további értesülésekre tettek szert. A riporterek ügyvédje az ítélet kihirdetése után közölte, személyesen szól majd a fellebviteli bíróság mind a kilenc tagjához, hogy figyelmeztesse őket a demokrácia egyik legfőbb alapértékére, a sajtószabadságra. Tény ugyanakkor, hogy az amerikai törvénykezés szerint büntethető a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA bármely munkatársa nevének nyilvánosságra hozatala. Valerie Plame neve több újságcikkben jelent meg. A hölgy férje dühösen beszélt Bush elnökről, aki egyik beszédében azt állította: Irak Nigertől próbált uránt vásárolni. A két vádlott újságíró, Metthew Cooper, a Time magazin munkatársa, valamint Judith Miller a The New York Timestől, további fontos államtitkokat tudtak meg. A bíróság ítélete szerint ha az újságírók nem teszik közzé információikat, akár 18 hónapnyi börtönbüntetés is fenyegetheti őket. (Népszava)

Felszállt az első ‘Griffmadarunk’

Először emelkedett levegőbe az első Magyarországnak gyártott Gripen vadászrepülőgép Svédországban szerdán. Az első, magyar felségjelzésű Gripent január végén mutatták be Svédországban a magyar és a svéd honvédelmi miniszter jelenlétében. A ‘Griffmadár’ négy társával együtt 2006 márciusában érkezik majd Magyarországra. (MTI)

Bush köztéren is beszél Pozsonyban

Az Egyesült Államok elnöke jövő heti pozsonyi látogatása során a szlovák főváros legnagyobb terén beszédet intéz Szlovákia polgáraihoz – jelentette be szerdán Eduard Kukan külügyminiszter, aki szerint George W. Bush programjának ez lesz a központi eseménye. Bush február 23-én érkezik Pozsonyba, ahol hivatalos látogatás keretében az ország vezetőivel találkozik, majd másnap Vladimír Putyin orosz elnökkel tárgyal. (MTI)

Válság a török kormánypártban

Lemondott a török kulturális és turisztikai tárca vezetője. Erkan Mumcunak már régóta ellentéte volt a miniszterelnökkel, de legutóbbi nézeteltérésük, amely az egyetemisták fejkendőviselésének engedélyezése körül robbant ki, a szakításhoz vezetett. Mumcu kilépett a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjából (AKP) is, és jelezte, hogy új pártot alapít. Úgy tűnik, legalább 23 képviselő távozik vele együtt a pártból, így megszűnik az AKP kétharmados többsége a parlamentben. Néhány kommentátor egyenesen földrengésszerű jelenségről ír, és a még mindig nagy fölényben lévő, egyedül kormányzó párt összeomlásának első jeleit véli felfedezni. Erkan Mumcu sajtóértekezletén élesen bírálta az AKP-t, olyan tömörülésnek nevezte, amelyben nincs helye a kritikának. (Népszava)

Irán lelövi a kémrepülőgépeket

Először ismerte el szerdán a teheráni kormány, hogy amerikai robotrepülőgépek fürkészik az iráni nukleáris létesítményeket. A perzsa állam titkosszolgálatának főigazgatója, Ali Junesi kijelentette: atomerőműveik a nemzetközi joggal összhangban működnek, ezért lelövik azokat a gépeket, amelyek az iráni létesítmények után kémkednek. Nincs bizonyíték arra, hogy Irán atomfegyver létrehozásán dolgozna – jelentette ki a The Washington Post című amerikai lapnak Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója megerősítve Teherán álláspontját. Izraeli titkosszolgálati forrásokból kiszivárgott értesülések szerint azonban Irán fél éven belül képes lesz atombomba készítésére. (Népszava)

Együttműködési megállapodás

Segíthet megelőzni az esetleges koalíciós válságokat, szabályozza a koalíció működését az az együttműködési megállapodás, amelyet a román kormánykoalíció pártjai írtak alá szerdán Bukarestben – közölte szerdán Markó Béla romániai miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. (MTI)

Antiszemita felszólalás Székelyföldön

Antiszemita felszólalás hangzott el a Székely Nemzeti Tanács gyergyói ülésén, melynek vezetői nem utasították rendre a felszólalót – számolt be róla szerdai számában a Krónika. Az erdélyi napilap szerint Molnár József középső-kisküküllői küldött azt fejtegette a pódiumon, hogy ‘Magyarország második Izraellé válik’. (MTI)

Jóváhagyták az új kabinet összetételét

Jóváhagyta az új palesztin kormány összetételét a Fatah palesztin mozgalom központi bizottsága szerdán, a várakozások szerint Mahmúd Abbász elnök szoros szövetségeseit helyezve a kulcsfontosságú tárcák élére. Az új kabinet névsorát kedden terjesztik a palesztin törvényhozás elé. (MTI)

CopyRight Népszava

Comments are closed.