Forrás: NOL

Barguti a palesztin felkelés folytatódását jósolja

Népszabadság Online, 2005. február 16. 11:00

Marvan Barguti, a Fatah életfogytiglan bebörtönzött ciszjordániai vezetője szerint folytatódni fog a palesztin felkelés Ciszjordániában, Mahmud Abbasz palesztin elnök ígérete ellenére, hogy véget vetnek az erőszaknak.

Barguti, a második palesztin felkelés egyik vezéralakja, akit egy időben Jasszer Arafat elnök lehetséges utódának is tartottak, az izraeli Maariv című napilapban szerdán megjelent interjúban azzal vádolta Izraelt, hogy „aláaknázza” Abbaszt, aki – ha ez a folyamat folytatódik – legfeljebb hat hónapig maradhat hatalmon.Különösen azt rótta fel az új palesztin elnöknek, hogy a palesztin elítéltek kiszabadulása ügyében Izrael bolondot csinált belőle, mert egyelőre a közel nyolcezer palesztin fogolyból mindössze 900-nak ígértek szabadságot, de gyakorlatilag még senkit sem engedtek ki.

Marvan Barguti ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az idén nyárra tervezett izraeli kivonulás a Gázai övezetből nyugodt körülmények között, egyetlen puskalövés nélkül fog lezajlani.

Szerinte azonban a ciszjordániai felkelés csak akkor fog véget érni, ha Izrael véget vet a palesztin terület megszállásának.Bargutit 2002-ben tartóztatták le egy rajtaütés során a ciszjordániai Rámalláhban, és ötszörös életfogytiglanra ítélte őt egy izraeli bíróság, több halálos végű merénylet kitervelésében való részvétel miatt.

 (MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.