Forrás: Origo

A kneszet megszavazta a gázai kivonulást

2005. február 16., szerda, 20:27

Az izraeli parlament megadta szerdán a végleges felhatalmazást Ariel Saron kormányfő tervének, a gázai övezeti s egyes ciszjordániai zsidó telepekről való kivonulásnak a végrehajtásához.

A kneszet harmadik olvasatban is elfogadta a végrehajtási tervet, amely az otthonukat elvesztő telepesek kártérítését is magában foglalja. A kormány kényelmes, 59:40 arányú szavazattöbbséggel kapta meg a jóváhagyást a képviselőktől. A közvetlenül érintettek közül azonban sokan tiltakoztak a parlamenti vita ideje alatt Jeruzsálem utcáin: a tüntetések több fontos útvonalon megbénították a forgalmat. A rendőrség 13 embert előállított.

A terv értelmében július és szeptember között a gázai övezetből mintegy 8500 telepesnek, a Jordán nyugati partjáról pedig még pár száznak kell átköltöznie több szakaszban máshová. Kártérítésképpen családonként 200-500 ezer dollárt kaphatnak hátrahagyandó javaik nagysága arányában.

A gázai övezetiek közül azonban sokan nem akarnak távozni, és esküsznek, hogy a végsőkig ellenállnak. Bizonyos szélsőjobboldaliak halállal fenyegették meg a miniszterelnököt, új Hitlernek nevezve őt.

Saron programját a törvényhozási viták egy alkalommal még felboríthatják: ha március 31-ig nem sikerül elfogadtatnia az éves költségvetést, és kormánya megbukik, valószínűleg vele együtt bukik a kivonulási terv is.

(MTI)

Comments are closed.