Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 16. szerda

Teljes készültség Libanonban

Libanonban nagy erőkkel folyik a nyomozás, hogy kézre kerítsék a hétfői pokolgépes merénylet elkövetőit. Bejrútban rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a támadás után, amely kioltotta Rafik Hariri volt kormányfő és 16 ember életét. A merényletben 137-en megsebesültek. A libanoni hadsereget készültségbe helyezték. A földközi-tengeri országban háromnapos gyászt hirdettek, Haririt várhatóan szerdán temetik.

Izraeli források és a média egyértelműen Szíriát tették felelőssé a merényletért. Egy izraeli kormányilletékes szerint nem kizárható, hogy létezik egy forgatókönyv az erőszak eszkalációjára az izraeli-libanoni határon. Egyúttal kategorikusan visszautasította azokat az iráni vádakat, melyek szerint Izraelnek köze lett volna a merénylethez. Az izraeli forrás szerint a gyilkosságot vagy közvetlenül a damaszkuszi titkos szolgálatok követték el, vagy egy olyan terrorista csoport, amely valamilyen módon kötődik Szíriához, utalva ezzel a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezetre.

A libanoni ellenzék képviselői, akik hétfőn este Hariri házában gyülekeztek, a libanoni és a szíriai kormányt tették felelőssé a gyilkosságért. Kairóban ugyanakkor kétségbe vonták, hogy Damaszkusz állna a bejrúti merénylet mögött. Rauf Goneim volt egyiptomi külügyminiszter-helyettes szerint Szíriának nem volt szüksége a helyzet bonyolítására, amikor egyébként is az Egyesült Államok célkeresztjében áll. Nemzetközi vizsgálatot kell indítani a libanoni exkormányfő elleni merénylet ügyében – hangsúlyozta Rijádban Michel Barnier francia külügyminiszter. Ugyanezt szorgalmazta tegnapi vezércikkében a The New York Times.

Népszava-összeállítás

CopyRight Népszava

Comments are closed.