Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 16. szerda

Kupper nem távozik posztjáról

Kupper András nem lát okot arra, hogy távozzon posztjáról és ezt pártja egyetlen illetékes szerve sem kezdeményezte eddig. Ezt közölte lapunk kérdésére a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakció vezetője. Kupper eltávolítását a frakcióból a budapesti baloldali értelmiségiek követelték nyílt levelükben a politikusnak a főváros 1945-ös felszabadítása kapcsán képviselt nézetei miatt. A frakcióvezető a Fidesz hivatalos honlapján tiltakozott Budapest felszabadulásának megünneplése ellen.

Kupper kérdésünkre közölte, egyesek valóban felszabadulásként élték meg a bevonulást, de az másoknak a megszállás kezdetét jelentette. A politikus szerint a nyílt levelet aláírók többsége szocialista vagy a párthoz közelálló értelmiségi. Épp ezért a levelet provokációnak tekinti, felszólítja az MSZP-t, hogy hagyja abba a Fidesz belügyeibe való durva beavatkozást. Emlékezetett arra, hogy a fasizmus áldozatainak emléknapján a Kozma utcai zsidó temetőben személyesen is megemlékezett az áldozatokról.

A nyílt levél egyik aláírója, Tamás Gáspár Miklós lapunknak azt mondta, Kupper kijelentése aggasztó, ami ellen polgári demokráciákban mindenhol így szokás tiltakozni. Szerinte a rendes emberek a II. világháborúban a szövetségesek és nem a tengelyhatalmak oldalán álltak. Hozzátette, a felhívás segíthet tájékozódni a budapestieknek arról, hogy a következő választásokon kire szavazzanak.

Kupper az utóbbi hónapokban nem először vívta ki mások nemtetszését. A fővárosi közgyűlés tegnap újra tárgyalta a telefonfülke-rendeletet, ami miatt – sokak szerint a politikus nyomására – lemondott frakcióvezető-helyettesi tisztségéről Sasvári Szilárd, a rendelet előterjesztője, és a párt visszahívta a jogi bizottság éléről Juharos Róbertet. A kifogásolt rendelet szerint nem kell közterület-használati díjat fizetni a telefonfülkéken elhelyezett reklámok után. Ez pedig erős konkurenciát teremtett a fideszesként számon tartott Simicska Lajoshoz köthető Mahirnak.

Tavaly a decemberi népszavazás előtt az egyik fideszes bizottsági elnök hivatalából postáztatott a párt kampányrendezvényeire szóló leveleket a fővárosi választópolgároknak. Kupper, bár felszólították rá, nem kezdeményezte az elnök visszahívását. Ősszel a frakcióvezető a Szent István kórház felügyelőbizottságának elnökeként a bizottság ülésén még támogatta az intézmény előző évi gazdálkodásáról szóló jelentést. A fővárosi közgyűlés egészségügyi bizottságában viszont az ő kezdeményezésére mentették fel Molnár Lajos igazgatót, ami miatt az intézmény teljes vezérkara távozott a kórház éléről.

Népszava-információ

Népszava-információ

CopyRight Népszava

Comments are closed.