Forrás: Figyelő

Feltörekvő piacokra is belépne a legnagyobb amerikai nyugdíjalap

2005. február 15.

FigyelőNet, MTI-Eco

A kaliforniai Calpers, a legnagyobb amerikai nyugdíjalap vezetősége befektetéseket fontolgat Oroszországban, Kínában és más olyan feltörekvő piacú országokban, amelyek egyelőre még kívül esnek az alap működési piacain.

Cikk küldése e-mailben

Nyomtatóbarát verzió

Hozzászólás a fórumban A kaliforniai közalkalmazottak nyugdíjalapja, a California Public Employees” Retirement System, közkeletű nevén Calpers, amely 182 milliárd dollárt kezel, nem maradhat le a kínai gazdasági növekedés nyújtotta lehetőségekről, és Oroszország is túl nagy ország, semhogy el lehetne feledkezni róla – mondta az igazgatóság egyik tagja, Steve Westley.

A Calpers a pénzügyi tanácsadója, a Wilshire Associates felmérései alapján hajtja végre befektetéseit, olyan országokban, amelyek a Wilshire listáján legalább 2,00 pontos osztályzatot kapnak. A listán Kína osztályzata az idén 1,50 pont, Oroszországé 1,79 pont.

Idén 2,00 pontnál jobb osztályzatot kapott, vagyis fölkerült a Calpersnek befektetésre javasolt országok listájára Argentína, Törökország, Brazília, Chile, Csehország, Magyarország, India, Izrael, Jordánia, Malajzia, Mexikó, Peru, a Fülöp-szigetek, Lengyelország, Dél-Afrika, Dél-Korea és Tajvan.

A Wilshire Associates a politikai stabilitás, az átláthatóság, a munkapiaci szabályok, a piaci likviditás és egyensúly, a jogi környezet, a befektetők védelme, a piac nyitottsága és az ügyleti költségek szerint osztja besorolásait.

Kapcsolódó témák az archívumból:

Egymilliárdos kár a nyugdíjalapoknak – WorldCom

CalPERS nyugdíjalap – listás választás

Comments are closed.