Forrás: NOL

Izrael és Szíria egymást vádolja

Hírösszefoglalónk, 2005. február 16. 00:00

Feltehetően öngyilkos merénylő robbantotta föl azt a 300 kilogramm dinamitot, amely kedden kioltotta a volt libanoni kormányfő és tizennégy testőre életét.

A szunnita Rafik Hariri meggyilkolásával Izrael és Szíria kölcsönösen vádolja egymást. A libanoni ellenzék szerint Damaszkusz áll a bejrúti merénylet mögött, amelyet hivatalosan Szíria, Izrael, a libanoni síita Hezbollah és a nemzetközi közvélemény is elítélt. (A politikus októberben távozott a posztjáról, mert összekülönbözött a Szíria által támogatott Emile Lahoud államfővel.)

Izrael attól tart, hogy északi szomszédjánál a gyilkosság nyomán növekszik a politikai bizonytalanság. Az ország külügyminisztere szerint Damaszkusz vagy az általa támogatott Hezbollah ölette meg Haririt. Szilvan Salom erre hivatkozva Franciaországot arra kérte fel, hogy a fegyveres szervezetet nyilvánítsa terrorista csoportnak. Párizs azonban elutasította a kérést – adta hírül az MTI.

A merénylet napján tüntetők Bejrútban Bassar Asszad szíriai elnök képmását égették el, és kövekkel dobálták meg a szíriai állampárt bejrúti székházát.

A keresztények és kétharmadrészt arabok lakta országban háromnapos gyászt rendeltek el. Hariri mai temetésén a család kérésére nem lesznek jelen a kormány képviselői.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.