Forrás: RTL Klub

Adolf Eichmann-hoz hasonlítja a WTC dolgozóit

Beszédet tartott Ward Churchill

RTL Klub Híradó – Gosztonyi Zsolt

2005-02-15 12:02:34

A megrázó kijelentése miatt sokáig kitiltott egyetemi tanár, Ward Churchill végül el tudta mondani 35 perces beszédét a Colorado Egyetemen – de sok minden történt addig.

Az egyetem vezetői botránytól tartva először nem akarták engedélyezni Churchill fellépését. Sőt, arra hivatkoztak, hogy talán halálos fenyegetés is érheti az oktatót. Egy szövetségi bírósági végzés és a diákok szólásszabadság elleni tiltakozása után az egyetem mégis visszakozott. Így a néprajzot tanító, indián származású Churchill két tucat rendőr biztonsági felügyelete mellett szólt a kétezres tömeghez.

Ward Churchill-t azután nyilvánították nemkívánatosnak az oktatási intézmény vezetői, hogy a World Trade Center elleni szeptember 11-i támadások utáni egyik tanulmányában leírta: a Világkereskedelmi Központban dolgozók „kis Eichmann”-ok voltak. „Néhány Ember Visszafelé Húz” című írásában Churchill így utalt Adolf Eichmann-ra, aki a második világháborúban a zsidók tömeges kiirtásának egyik szervezője volt. A tanár nem tagadja kijelentését, de arra hajlandó volt, hogy beszédében megmagyarázza szavait.

„Nem. Kijelentésemben nem a Világkereskedelmi Központban dolgozó takarítókat, véletlenül ott lévő gyerekeket, tűzoltókat és járókelőket hívtam „kis Eichmann”-oknak” – mondta el az egyetemi tanár.

Churchill azokat hasonlította a nácikhoz, akik a Világkereskedelmi Központ jólfizetett dolgozói voltak. Ők ugyanis szerinte „a birodalom technikusai”, és így bizalmatlanságot és dühöt gerjesztettek az amerikai kormány ellen – és ez vezetett a világgazdaság egyik idegközpontjának lerombolásához. Ward Churchill kijelentései nemcsak az egyetemen, hanem az egész országban vihart kavartak.

„Minden jogom megvolt arra, hogy elmondjam véleményemet – nemcsak mint amerikai állampolgár, az egyetemmel szerződésben álló oktató és emberi lény. Szemernyit sem változtatok kijelentésemen és senkinek sem tartozom bocsánatkéréssel” – nyilatkozta Ward Churchill.

Az egyetemi oktatót nem érdekli, hogy írása tetszik-e vagy nem az embereknek – hiszen védi őt a szólásszabadság intézménye.

„Ezt az intézményt meg kell védeni az elvakult jobboldal pusztításától. Az egyetem rektorainak a saját dolgaikkal kell törődni, és hagyniuk, hogy én is ezt tegyem” – tette hozzá az oktató.

Churchill beszéde nemcsak a tanári kart, hanem a diákokat is felkavarta. Isaiah Lechowit egyike az egyetemi campus fiatal republikánusainak.

„Amit tanárunk állít, az nem a szólásszabadságról szól, hanem egyszerű gyűlöletbeszéd, ami a terroristák szemléletét védi. Churchill beszéde azok érdekeit szolgálja, akik nemzetünket támadni akarják” – mondta el Isaiah Lechowit.

Ben Beall a mérnöki karra jár. Elmondása szerint azért akarta látni és hallani Churchill-t, hogy megtudja, miért van tanára ezen a véleményen.

„Én nem azonosítom a technokratákat Eichmann-al, mivel Eichmann tisztában volt vele, milyen bűnöket követett el. Véleményem szerint Churchill azt akarja mondani, hogy a Világkereskedelmi Központ dolgozói nem voltak tudatában, hogy milyen gépezet tagjai voltak. Engem nagyon felvillanyozott a tanár úr beszéde, és úgy érzem, igazságtalanság lett volna kizárni ezt a vitát az egyetemről” – mondta el Ben Beall, a Colorado Egyetem egyik diákja.

Churchill azt mondja, nem rettenti meg a kijelentéseivel okozott botrány. De kénytelen volt lemondani a néprajzi tanszék igazgatói posztjáról, az egyetem vezetői pedig még gondolkoznak azon, hogy végleg eltávolítsák-e. Ward Chruchill vitát akart és megkapta, amit kívánt – de lehet, hogy állását emiatt elveszti.

Comments are closed.