Forrás: NOL

Pénteken terítik a lapokat

Horváth Gábor, 2005. február 15. 00:00

Az ügyben részt vevőket péntekig köti a teljes titoktartás, én is aláírtam, hogy nem beszélek a részletekről – mondta érdeklődésünkre a felperesek egyike, a Floridában élő David Mermelstein. Ennek megfelelően nem kommentálhatta a Der Spiegel hetilapnak azt az értesülését, miszerint az amerikai kormány mindössze 25 millió dolláros kártérítéssel szeretné lezárni a magyar “aranyvonat” történetét. A legutolsó, decemberi egyeztetésen az illetékes bíró harmincnapos határidőt szabott a megegyezésre. A pénteki tárgyaláson derül ki, pontosan mit tartalmaz az amerikai kormány ajánlata, és mit válaszolnak rá a károsultakat, illetve leszármazottaikat képviselő ügyvédek.

Azt túlzás lenne állítani, hogy az ügy az Egyesült Államokban a figyelem középpontjában állna, a sajtó azonban rendszeresen beszámol a fejleményekről. A zsidó szervezetek vezetőin kívül több kormánypárti és ellenzéki törvényhozó sürgeti a mielőbbi, tisztességes kártérítést. A legnagyobb név kétségkívül a volt First Lady és potenciális elnökjelölt, Hillary Clinton New York-i szenátor. A Fehér Ház óvatosságát több tényező magyarázza. Az ügy egyrészt roppant kínos, mivel a zsidó szervezetek szerint az USA nem tartja be azokat a jogi és erkölcsi normákat, amelyeket más országoktól megkövetel. Másrészt Bush elnök általában is szeretné jogilag korlátozni a csoportos kártérítési pereket, amelyeket a gazdasági fejlődés egyik kerékkötőjének tart.

A felperesek eredeti követelése – fejenként tízezer dollár a becslések szerint 30-50 ezer károsultnak, illetve örökösnek – költségvetési értelemben is jelentős teher lenne. A kormány jogászai a precedensteremtéstől is félnek, hiszen elképzelhető, hogy pozitív bírósági döntés esetén újabb történelmi igények merülnének fel. Ugyanakkor bármilyen kis összeg felajánlása minőségileg új helyzetet teremt: az amerikai szövetségi állam eddig kategorikusan tagadta, hogy bármilyen felelősség terhelné a magyar zsidók javainak eltűnésében.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.