Forrás: NOL

Párizs segítségét kéri az izraeli külügyminiszter

Népszabadság Online, 2005. február 14. 20:59

Franciaország segítségét kérte hétfőn az izraeli külügyminiszter ahhoz, hogy hazája javíthassa a Perzsa-öböl menti, valamint az észak-afrikai országokhoz fűződő kapcsolatait.

Szilvan Salom, miután tárgyalt Jacques Chirac francia államfővel, újságírók előtt kijelentette: arra kérte Franciaországot, vesse latba befolyását az arab világban ennek érdekében. Hozzátette: Párizs kulcsszerepet játszhatna az izraeli-palesztin békefolyamatot veszélyeztető fegyveres csoportok elszigetelésében is. Egyúttal elégedettségének adott hangot a Párizs és Jeruzsálem közötti kétoldalú kapcsolatok javulását illetően.

Az izraeli diplomata arra sürgette az Európai Uniót, hogy vegye fel a Hezbollah libanoni síita szélsőséges szervezetet a terrorista szervezetek listájára. Jacques Chirac válaszában úgy fogalmazott: a Hezbollah ügye „összetett” kérdés, amelyet „minden oldalról meg kell vizsgálni”. Salom megköszönte Franciaország közreműködését abban, hogy véget vessenek „Irán nukleáris fegyver létrehozását célzó törekvéseinek” ,és kifejtette: rendkívül fontos, hogy az európai országok továbbra is követeljék Irántól, hogy tartsa tiszteletben   kötelezettségvállalásait.

Szilvan Salom az izraeli nagykövetség új épületének felavatására érkezett Párizsba. Az előző egy 2002-es tűzben semmisült meg.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.