Forrás: Magyar HírlapNem felszabadult,

elfoglalták

Révai György, e-mail

Budapest 1945. február 13-án nem felszabadult, hanem teljes egészében elfoglalta az ellenséges hadsereg. Nem azért, mert a Fidesz így látja, hanem, mert ez történt. Igaz, a több mint egyéves német megszállást felszámolták, de helyette a több mint 40 éves szovjet megszállás következett.

A “megemlékezők” között sokan a budapesti zsidó gettó felszabadulását is említették. De a Vörös Hadsereg nem a gettót és nem a magyar népet jött felszabadítani, hanem leverni a német hadsereget és utolsó csatlósát, a magyar haderőt.

A felszabadulásnak örülők számára is jött a keserű csalódás. Sokan kerültek internálótáborba. Így azok is néhányan, akik a gettóból szabadultak vagy Auschwitzból jöttek haza. Aki tehette, és amíg tehette, menekült a “felszabadítók” uralma elől.

Történelmi évfordulókra emlékezni fontos és hasznos, de nem mindegy, hogyan. Február 13-át felszabadulásnak beállítani Magyarországon körülbelül olyan, mint a vörös csillagot és vörös zászlót egyértelműen önkényuralmi jelképnek titulálni.

©

Comments are closed.