Forrás: RTL Klub

2005-02-14 13:25

Morricone ismét varászolt

Ha Koltai a kép zsenije, Ennio Morriconét bátran nevezhetjük a zene mesterének. A Sorstalanság nem az első közös munkájuk, az Új Cinema Paradisóban és a Malenában már dolgoztak együtt.

Ez azonban mégiscsak különleges alkalom: Koltai először rendezett filmet, és bizonyította, hogy a zenében is képben van.

-Felfedeztük egymás arcán a beteljesülés örömét. Én legalábbis úgy láttam, hogy Lajos nagyon boldog az eredmény láttán – mondja Ennio Morricone.

A Mester egészen jellegzetes módon csempészte a magyar ízt a film zenéjébe. Olyan hangszert keresett, ami tipikusan magyar, és nem kellett sokat gondolkodnia, melyik is legyen az.

-Fontosnak éreztem a cimbalmot. Tanulmányoztam Bartók zenéjét, és azt mondhatom, a cimbalom annyira erősen jellemző a magyarokra, hogy mindenki erre asszociál, ha meghallja.

A film dalait egy másik világsztár, az ausztrál Lisa Gerrard énekli. Őt többek között a Gladiátor és a Sólyom végveszélyben című filmekből ismerhetjük, egyedi archaikus hangja utánozhatatlan.

-Rengeteget imádkoztam. Életemben nem voltam ilyen ideges, csak feküdtem a hotelben az ágyon, és azt hittem, fáj a torkom, és be fogok rekedni. De szerencsére ez csak rémálom volt – modnja Lisa.

Bármilyen hihetetlen, Ennio Morricone eddigi öt Oscar-jelöléséből még egyet sem nyert meg. Most ő maga is úgy érzi: ez a filmzene sokkal több, mint egy jól sikerült iparos munka.

-Munkáim nagy részét megszenvedtem. De ez különösen fontos nekem. Amit itt Koltai Lajos létrehozott, már itt is marad a szívemben.

Sajnos a Mester felesége betegsége miatt nem lehetett itt a Sorstalanság premierjén, de zenéjének minden dallamán érezni – ha újra meglátogat minket, úgy érkezik, mint aki hazatér.

Comments are closed.