Forrás: NOL

Merénylet áldozata lett a volt libanoni kormányfő

Hírösszefoglalónk, 2005. február 15. 00:00

Sebesülthöz hívnak segítséget a merénylet helyszínénKép: FOTÓ: REUTERS – MOHAMED AZAKIRBombamerénylet áldozata lett tegnap Libanon volt miniszterelnöke. Rafik Hariri konvojban haladt el Bejrút központjában, amikor gépkocsija mellett egy autóba rejtett, 350 kilogrammos (!) pokolgép robbant. A tavaly októberben lemondott szunnita miniszterelnök elleni, több mint tíz áldozatot követelő merényletet Izrael, Szíria, Szaúd-Arábia és a bejrúti központú síita Hezbollah is elítélte – jelentette a Reuters. Az akciót egy ismeretlen, magát szaúd-arábiai iszlám csoportként megjelölő szervezet vállalta magára. Az al-Dzsazira arab hírtelevízióhoz eljuttatott videoüzenet szerint további merényletekkel kell számolni az egyharmad részben keresztény, kétharmadrészt muzulmánok lakta földközi-tengeri országban.

A milliárdos építési vállalkozó politikus decemberben távozott posztjáról, mert ellentéte támadt a Damaszkusz által támogatott államfővel. Emile Lahuddal szemben Hariri az utóbbi időben az ellenzék élére állva azt követelte, hogy Szíria az ENSZ BT határozatának megfelelően a májusi libanoni parlamenti választások előtt vonja ki az országban állomásozó 14 ezer katonáját. (Korábban 30 ezer katona volt az országban, de Damaszkusz 2001-ben Bejrútból és környékéről kivonult.)

A merényletet Washington és az EU is elítélte. A Fehér Ház szóvivője, Scott McClellan nyilatkozatában azonban nem utalt arra, hogy az akcióval Szíriát vádolná. Az Európai Bizottság szóvivője, Emma Udwin pedig azt hangsúlyozta, hogy a népszerű politikus halála ellenére is meg kell tartani a parlamenti választást.

Jacques Chirac francia elnök, Hariri személyes barátja franciaországi védelmet ajánlott fel a néhai miniszterelnök feleségének és gyermekének. Nemzetközi öszszefogásra szólított fel a merénylet hátterének felderítésére. Libanonban 1975 és 1990 között polgárháború dúlt. Nem volt ritka a politikusok elleni merénylet: 1982-ben a hivatalba lépő elnök, 1987-ben a kormányfő, 1989-ben ismét egy hivatalba lépő elnök életét oltotta ki pokolgép.

RaFIK Hariri 1944-ben született a dél-libanoni Szidónban. A „buldózernek” nevezett szunnita arab politikus a bejrúti amerikai egyetemen folytatott gazdaságtudományi tanulmányok után 22 évesen Szaúd-Arábiába vándorolt, ahol sikeres építési vállalkozó és a királyi család bizalmasa lett. Vagyonát 3,8 milliárd dollárra becsülik. 1992-ben, Libanon polgárháború utáni első parlamenti választása nyomán lett kormányfő. 1998-ban távozott, ám 2000-ben újra visszatért a miniszterelnöki székbe. Hariri Libanon újjáépítése érdekében milliárdos beruházásokat valósított meg.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.